Veteranerna tipsar

Drygt 114 000 elever går i vår ut nian och det stora flertalet står nu i gymnasievalet och kvalet för att bestämma sin framtid. Och vem är bättre skickad att ge nybörjarna goda råd än rutinerade gymnasieelever? SvD lät därför ett par elever i JK09 på Danderyds Gymnasium intervjua skolkamrater. Här är deras råd.

Under strecket
Publicerad
Danderyds gymnasium, JK09, gör egen tidning på Tekniska Muséet.

Danderyds gymnasium, JK09, gör egen tidning på Tekniska Muséet.

Foto: KARIN NILSSON
Annons

Gymnasievalet är ofta en 15-årings viktigaste val hittills i livet. Tänk därför igenom valet noga och var säker på att ditt beslut grundar sig på vad du själv letar efter för utbildning. För det är inte nog med att valet i sig vållar problem, den nya gymnasiereformen kan försvåra övergången ytterligare.

Tidigare räckte det med godkänt i tre grundämnen svenska, engelska och matematik för att få behörighet till gymnasiet. Nu krävs mer än så. För de yrkesförberedande linjerna ligger intagningsgränsen på 8 godkända betyg av 16, och för högskolegrundande program gäller 12. Det har orsakat stor oro bland niondeklassare som riskerar att få sänka ambitionsnivån när den önskade linjen kanske inte längre finns inom räckhåll.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons