Annons
X
Annons
X

Veteraner dominerade galan

Det blev jämnt mellan Jan Troell och Tomas Alfredson vid årets Guldbaggegala. Räknar man alla baggar, även specialarna fick Maria Larssons eviga ögonblick och Låt den rätte komma in fem Guldbaggar var. Men kvällens vinnare var definitivt Jan Troell.

Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt fick pris för årets bästa kvinnliga respektive manliga skådespelare. Båda för sina insatser i Maria Larssons eviga ögonblick.
Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt fick pris för årets bästa kvinnliga respektive manliga skådespelare. Båda för sina insatser i Maria Larssons eviga ögonblick. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Tyvärr var vinnaren inte på plats utan i Los Angeles i samband med Golden Globegalan, vilket var något av en antiklimax.

Vid förra årets Guldbaggegala var det också en veteran, Roy Andersson, som tog hem alla de tunga baggarna. Du levande vann bästa film, bästa regi och bästa manus.

Maria Larssons eviga ögonblick vann i år priserna för bästa film, bästa kvinnliga huvudroll (Maria Heiskanen) bästa manliga huvudroll (Mikael Persbrandt), bästa manliga biroll (Sebastian Pedersen) och bästa kompositör (Matti Bye).

Annons
X

Låt den rätte komma in kom på en andra plats med baggarna för bästa regi (Tomas Alfredson), bästa manus (John Ajvide Lindqvist), bästa foto (Hoyte van Hoytema), bästa produktionsdesign (Eva Norén) och bästa ljud (Per Sundström med ljudteam).

En nyskapande film som Ruben Östlunds De ofrivilliga blev helt utan baggar. Ping-pongkingen av Jens Jonsson var inte ens nominerade.

Det visar åter igen hur traditionellt för att inte säga konventionellt Guldbaggejuryn röstar år efter år. De redan väl etablerade belönas på nykomlingarnas bekostnad. Jan Troell har redan en hel hög Guldbaggar för Il Capitano, Hamsun och Så vit som en snö.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Maria Larssons eviga ögonblick är en välgjord och vacker film i samma 60- och 70-talstradition som Bo Widerbergs Ådalen 31, Vilgot Sjömans En handfull kärlek och inte minst Troells egen Här har du ditt liv. Det är filmer som utspelar sig i början av förra seklet i fattigdomens, industrialiseringens och klasskampens Sverige.

  Jan Troell återvänder ”till samma epok, samma slags miljö, samma stämningar (som i Här har du till liv/red anm). Det ger en känsla av återkomst och hemmahörighet, av förtrogenhet med det som berättas.” skrev Astrid Söderbergh Widding i sin recension i SvD. Och det är bara att hålla med.

  Att Tomas Alfredson vann regibaggen för Låt den rätte komma in var glädjande. Att han är en av våra starkaste regissörer har han bevisat gång på gång. Redan 2005 fick han regipriset för Fyra nyanser av brunt.

  Men jag tror att det är fatalt för intresset för Guldbaggen om den nya generationen av regissörer inte känner sig sedda. Att de först kan komma i fråga efter att de också har blivit ”etablerade”.

  Johan Glans gjorde sitt bästa som programledare men tyvärr gick parodierna på Patrik 1,5, Högre än himlen och Sånger från andra våningen inte hem.

  Publiken såg inte road ut. Och att endast använda den begåvade Björn Gustafsson till att sjunga Abba-låtar falskt var verkligen slöseri med resurser. Bland alla prismottagarna var Maria Lundqvist den som bäst förberett sig medan Harriet Andersson och Tomas Alfredson var de mest rörda.

  Annars hände inte mycket minnesvärt. Publiken pris, som röstades fram per telefon gick till Arn - riket vid vägens slut. Det får man säga var en besvikelse med tanke på att alternativen var Patrik 1,5 och Låt den rätte komma in. Jag hade faktiskt hoppas att Ella Lemhagen skulle vinna.

  Annons
  Annons
  X

  Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt fick pris för årets bästa kvinnliga respektive manliga skådespelare. Båda för sina insatser i Maria Larssons eviga ögonblick.

  Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X