Annons

Vetenskapen avslöjar lyckans hemlighet

I Tyskland och i andra länder har den väckt stor uppmärksamhet, Stefan Kleins bok ”Lyckoformeln - vad vetenskapen kan lära oss om lycka”. Mycket har under människans historia sagts om vad som gör oss lyckliga. Nu vet vi vilka som hade rätt och vilka som hade fel, hävdar vetenskapsjournalisten Klein.

Publicerad
Foto: Karin Malmhav

Lyckan kommer. Lyckan går. Den som ler, tänker rätt och är aktiv, lyckan får.
Så skulle man kunna sammanfatta Stefan Kleins bok Lyckoformeln (Natur och kultur), om man vill vara lite lustig. Och det har man väl rätt att vara i det här sammanhanget. Men faktum är att Klein är tysk vetenskapsjournalist med seriösa avsikter.
Det är ingen bok med billiga knep (trots titeln). Å andra sidan får inte den långa och snåriga traditionen av humanistiskt tänkande kring lyckan särskilt stort utrymme. Nej, Kleins bok är en populärvetenskaplig sammanställning av människans naturvetenskapliga vetande om hur och varför välbefinnandekänslor uppstår, skriven i en hoppfull ton och med en ambition att vägleda läsaren till ett lyckligare liv.
I Tyskland har Lyckoformeln sålt i hundratusentals exemplar. Den har översatts till flera språk, och nu alltså till svenska med undertiteln Vad vetenskapen kan lära oss om lycka.

Foto: Karin Malmhav Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons