Vetenskapen avslöjar lyckans hemlighet

I Tyskland och i andra länder har den väckt stor uppmärksamhet, Stefan Kleins bok ”Lyckoformeln - vad vetenskapen kan lära oss om lycka”. Mycket har under människans historia sagts om vad som gör oss lyckliga. Nu vet vi vilka som hade rätt och vilka som hade fel, hävdar vetenskapsjournalisten Klein.

Under strecket
Publicerad
Foto: Karin Malmhav
Annons

Lyckan kommer. Lyckan går. Den som ler, tänker rätt och är aktiv, lyckan får.
Så skulle man kunna sammanfatta Stefan Kleins bok Lyckoformeln (Natur och kultur), om man vill vara lite lustig. Och det har man väl rätt att vara i det här sammanhanget. Men faktum är att Klein är tysk vetenskapsjournalist med seriösa avsikter.
Det är ingen bok med billiga knep (trots titeln). Å andra sidan får inte den långa och snåriga traditionen av humanistiskt tänkande kring lyckan särskilt stort utrymme. Nej, Kleins bok är en populärvetenskaplig sammanställning av människans naturvetenskapliga vetande om hur och varför välbefinnandekänslor uppstår, skriven i en hoppfull ton och med en ambition att vägleda läsaren till ett lyckligare liv.
I Tyskland har Lyckoformeln sålt i hundratusentals exemplar. Den har översatts till flera språk, och nu alltså till svenska med undertiteln Vad vetenskapen kan lära oss om lycka.

- Ingen hade kunnat skriva den här boken för tio år sedan. Tidigare intresserade sig inte neurobiologin och kognitionsforskningen för känslorna. Nu har man insett känslornas stora betydelse för vårt tänkande och för vårt handlande. Utvecklingen har gått snabbt framåt, säger Stefan Klein, då jag ringer till hans hem i Berlin.
I bakgrunden hör jag hans lilla dotter gråta. Stefan måste strax lägga på för att trösta henne. Efter fem minuter ringer han upp.

Annons
Annons
Annons