Analys

Björn Lindahl:Vete och kött är nästa råvarutrend

Björn Lindahl

Investerarna säljer olja och guld. Istället har intresset för mjuka råvaror som vete ökat. OECD och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO spår visserligen att matpriserna kommer att sjunka fram till 2024 – men också att det fortfarande kan uppstå prischocker under det kommande decenniet.

Publicerad
En anställd vid en smyckesbutik i indiska Bombay visar upp miniguldtackor.

En anställd vid en smyckesbutik i indiska Bombay visar upp miniguldtackor.

Foto: Danish Siddiqui/Reuters
Jamal Saidi/TT
Foto: Jamal Saidi/TT
En Woolworths-butik i Australien.

En Woolworths-butik i Australien.

Foto: David Gray/Reuters
Annons

OSLO – Utsikterna för världens jordbruk är lugnare än vad de har varit de senaste åren, men det betyder inte att myndigheterna kan slappna av. Vi kan inte utesluta att det blir nya prischocker under de kommande åren, sade OECD:s generalsekreterare Angel Gurría när han presenterade den årliga jordbruksrapport som organisationen gör tillsammans med FAO.

Enligt ett av de företag som är störst inom börshandlade fonder, ETF Securities, sålde investerarna guldfonder för 122 miljoner dollar i veckan som slutade med den 25 juni. De fonder som ökade mest i värde var vete, majs, kaffe och sojabönor. Vete steg med nio procent på grund av att det regnat mycket i USA och detta förväntas fördröja vinterskörden där.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons