Annons

Siri Steijer:Vet mammor inte sitt eget bästa?

Trots utbildning och höga löner är mammor hemma längre än pappor. Beror det på förtryck eller fria val?
Trots utbildning och höga löner är mammor hemma längre än pappor. Beror det på förtryck eller fria val? Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Vilken är den största arbetsmarknadspolitiska myten? frågade jag en chef på Försäkringskassan för en tid sedan. ”Att föräldrapenningen kommer delas lika bara kvinnor får en starkare position på arbetsmarknaden”, svarade hen då och hänvisade till Försäkringskassans rapport ”De jämställda föräldrarna” från 2013.

Rapporten visar visserligen att ju högre utbildning mammor har och ju mer de tjänar, desto större sannolikhet har de att leva i ett förhållande där man delar lika på föräldraledigheten. Att stärka mammans position på arbetsmarknaden verkar alltså vara viktigt för en mer jämt fördelad föräldraledighet, men även om detta förbättrar chanserna är det enligt rapporten fortfarande en minoritet av föräldrarna även i dessa grupper som delar jämställt. Hela 80 procent av paren där mamman har en minst tvåårig högskoleutbildning delar inte jämställt på föräldradagarna. Av par där mamman är höginkomsttagare är det 72 procent som inte delar jämställt.

Annons
Annons
Annons