Vet inte vad jag vill bli – varför har ingen förståelse?

Veckans frågeställare går sista året i skolan. Jobbexperten berättar vad hon bör tänka på.
Veckans frågeställare går sista året i skolan. Jobbexperten berättar vad hon bör tänka på. Foto: Colourbox Illustration: Jennifer Dysell

Veckans frågeställare känner sig pressad av omgivningen – alla tjatar om vad hon ska bli. Karriärvägledaren Mette Manus ger sina bästa tips till dig som kämpar med att välja rätt utbildning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fråga: Alla pratar om att jag borde plugga vidare efter gymnasiet. Jag känner press från familjen, vänner, lärare och sociala medier, till och med okända personer som jag träffar tjatar om vad jag ska bli. Jag vet inte vad jag vill bli – varför har ingen förståelse för det? Jag är garanterat inte den enda som är så vankelmodig, men det är få som pratar om hur svårt det är att veta det när man är så ung och har så många möjligheter. Att välja utbildning verkar vara lika läskigt som att gifta sig, för tänk om du väljer fel.

Mette Manus, karriärvägledare: Du är inte ensam om att bära på dessa tankar. Som karriärvägledare träffar jag ständigt ungdomar som kämpar med det här. Att när man väljer något så väljer man också bort något. Många behöver hjälp att sortera tankarna och hitta vilka intressen och ämnen som de borde satsa på.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons