Det finns reportagebilder från presidentens besök hos olika militärförband där han med förtjusning visar upp sig i diverse uniformer. ”Ja, han har ju något av en liten diktator över sig, någonstans mellan Mussolini och Chaplin”, säger Alison Jackson. (This is not Donald Trump)
Det finns reportagebilder från presidentens besök hos olika militärförband där han med förtjusning visar upp sig i diverse uniformer. ”Ja, han har ju något av en liten diktator över sig, någonstans mellan Mussolini och Chaplin”, säger Alison Jackson. (This is not Donald Trump) Foto: Alison Jackson

”Vet inte om mina bilder ljuger mer än några andra”

I 20 år har fotografen Alison Jackson väckt uppmärksamhet med iscensatta bilder. Till en början på hemmaplan med scener ur det brittiska kungahuset. Sedan internationellt med en Trump-lookalike i provokativa situationer. Nu visas hennes verk på Fotografiska.

Publicerad

Den brittiska fotografen Alison Jackson, 49, kände – tidigare än många andra – på sig att Donald Trump skulle stå som segrare över Hillary Clinton. Hennes manér är att anställa en anonym skådespelare, som får spela en kändis som hon sedan fotagraferar i privata och bisarra situationer. Den här gången fann hon en korpulent herre från Mellanvästern i rätt ålder vars vardagliga rollinsatser mest var att spela jultomte. Men smink och en Trump-peruk gjorde likheten med USA:s president slående.

– När vi var ute på stan och gjorde ett performance blev folk som tokiga. De kom springande, ville få autografer och att han skulle säga något till dem, säger Alison Jackson på telefon från ateljén i London.