Verkstadsföretagen kan se ljust på tillvaron

Mitt i högsommaren drar börsbolagens rapportmaskineri i gång igen. Som vanligt vid den här tiden på året rapporteras resultaten av det första halvårets arbete.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kommentar | Halvårsrapporter

Förväntningar på ytterligare ett bra kvartal blandas med far- hågor att rapporterna också ska innehålla prognoser som pekar på att konjunkturen är på väg utför.
**
Riksbankens räntesänkning** häromdagen grundades till stor del på att industrikonjunkturen bromsade in ordentligt under första kvartalet och nedskrivna tillväxtprognoser för 2005 och 2006.
Problemen är i huvudsak koncentrerade till det som ibland kallas Euroland. Inbromsningen i den amerikanska tillväxten visade sig tillfällig och Asien fortsätter sin acceleration. Till och med Sverige klarar sig sannolikt bättre än övriga Europa.
**
Med detta som en fond** kan man ana sig till hur halvårsrapporterna, eller åtminstone prognoserna i rapporterna, kommer att se ut. Det innebär att de stora tunga verkstadsföretagen, till exempel SKF, Atlas Copco och Sandvik som numera har tyngdpunkten i Asien och de amerikanska länderna ser ljust på tillvaron medan till exempel skogsföretagen, som är fokuserade på Europa, kommer att visa
sämre resultat och dystrare framtidsutsikter.
**
De båda svenska** lastbilsstorheterna har hittills utvecklats bra i uppgången. Den tendensen kan dock komma att brytas i samband med halvårsrapporteringen. Scania, som envist hållit fast vid sina tunga lastbilar och sin fokusering på Europa och Syd-amerika som huvudmarknader.
Volvo som också räknar in entreprenadmaskinerna i VCE, båtmotorer i Penta och Volvo Flygmotors verksamheter plus Renaults lastbilar och amerikanska Mackprogram, har ett betydligt bredare produktutbud och en global närvaro.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons