Annons

Monica Braw:Verklighetens siste samuraj blev folkhjälte

Den nya tidens intåg i Japan utplånade inte de värderingar som hade styrt samurajernas liv i århundraden. Rebellen Saigo Takamori, ”den siste samurajen”, blev en hjälte för att han var trogen sitt ställningstagande och sitt handlande – trots att hans nederlag var oundvikligt.

Publicerad

När jag nyligen skulle åka tåg och letade efter något att läsa på Centralen hittade jag en ny deckare, ”Rain. Samuraj i skuggorna” av Barry Eisler (förtjänstfullt hårdkokt översatt av Thomas Preis, även känd som uttolkare av Nobelpristagaren J M Coetzee). Det är bara den senaste i en lång rad av snabbt slukade pocketböcker med titlar som ”Samurai, Inc.”, ”The Samurai Contract” och ”Pink Samurai”. Till och med lingvisten och psykoanalytikern Julia Kristeva har skrivit en roman vid namn ”Les Samouraïs”.

”Samuraj” uppfattas som något urjapanskt. Ibland betecknar det också fanatism. Det har, som på de ekonomiska bubbelårens 80-tal, överförts på framgångsrika japanska affärsmän utomlands med betydelsen ”hängiven och hänsynslös”. Det kan också användas för att beskriva desperat brist på fruktan, som i sentensen every touch on the brake is a sign of fear. Akira Kurosawas ”De sju samurajerna” överfördes sålunda i amerikansk version i ”Sju vågade livet”.

Annons
Annons
Annons
Annons