Verklighetens professor Kalkyl: briljant uppfinnare

Kapten Haddock, Tintin och professor Kalkyl i spelfilmen ”Tintin och de blå apelsinerna” från 1964.
Kapten Haddock, Tintin och professor Kalkyl i spelfilmen ”Tintin och de blå apelsinerna” från 1964. Foto: Photo 12/IBL

”Har professor Kalkyl existerat på riktigt? Det vill säga, det har han naturligtvis inte, men Hergé kanske utgick från en verklig förlaga när han tecknade sin oförglömliga gestalt, som har kommit att bli en sinnebild för den excentriske vetenskapsmannen.”

Under strecket
Publicerad
Auguste Piccard i sin ballong (till vänster) och i sin batyskaf.

Auguste Piccard i sin ballong (till vänster) och i sin batyskaf.

Foto: IBL
Annons

Svaret är att Kalkyl, som i original heter Tryphon Tournesol, utarbetades som en tecknad version av den schweiziske fysikern Auguste Piccard, med den icke oväsentliga skillnaden att Piccard var betydligt längre än den kortvuxne Kalkyl. Hergé, Tintins upphovsman, har själv förklarat att han reducerade vetenskapsmannens längd för att få plats med honom i serierutorna. Att just Piccard kom att fungera som förebild för Kalkyl berodde bland annat på att Hergé en dag fick syn på honom på en gata i Bryssel, där schweizaren vid tillfället var bosatt. Därmed inte sagt att Piccard som person betraktad påminde om Kalkyl, bortsett från utseendet, yrket och den allmänna genialiteten. Således var Piccard, såvitt man vet, inte halvdöv/lomhörd.

Att Hergé imponerades av Piccard berodde säkert inte bara på schweizarens karaktäristiska utseende. Auguste Piccard var en av sin tids mest briljanta uppfinnare, världsberömd för observationer av jordatmosfären med heliumfyllda ballonger och sin uppfinning av batyskafen, en undervattensmaskin som designades 1938 och som kunde dyka mycket djupare än ubåtar (år 1960 blev batyskafen Trieste den första farkost som nådde botten i Marianergraven). Piccards originalbatyskaf bar namnet FNRS-2, en förkortning av Fonds National de la Recherche Scientifique, och byggdes i Belgien åren 1946–1948. Det är ingen slump att Kalkyl i seriealbumen tilläts excellera med uppfinningar av både ubåtar och rymdfarkoster.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons