Verkligheten stör det franska drömspelet

Under strecket
Publicerad
Annons

Säga vad man vill om fransmännen, och det är det många som gör i dessa dagar, men man måste som vanligt ge dem höga poäng i grenen storslagenhet. Frankrikes nej i söndags till EU:s utvidgning - för det var väl vad det mest handlade om - ger jag betyget MVG, magnifikt ventilerad gaullism.
Den gamle general de Gaulle (president 1959-1969) var alltid skeptisk till det europeiska enhetsprojektet trots att det drevs av fransmän som Monnet och Schuman. Han fann idén fosterlandslös, en i mångas öron allvarlig anklagelse strax efter ett storkrig. Europaunionen kunde de Gaulle tolerera så länge den var användbar för att polera Frankrikes glänsande nationsbygge och förstärka dess roll som förebild och ledare i Europa, i världen, ja sannolikt i hela universum. Frankrikes bevarade storhet är målet, EG/EU är medlet. Den inställningen gäller än i dag.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att de flesta folk har en överdriven uppfattning om sitt eget lands ställning i världen. Svenskarna är duktiga på sånt - kanske bäst i världen? Fast medan vi kan vara odrägligt självgoda är det något charmerande skitmagnifikt över den franska ballongnationalismen (uppblåst och färggrann, men rätt tom). Jag säger detta utan den elaka ironi det kan tolkas som. Frankrike är ett underbart land med en fascinerande kultur och ett lika vackert som expressivt språk. Att bevittna den franska självuppfattningen är som att sitta på en överdådig teaterföreställning med färggranna kulisser och välbetalda skådespelare som uppträder med stolthet och briljans. Den trista verkligheten utanför teatern får en friare, franskare tolkning på scen. C”est magnifique!
Jag sitter där bland publiken och hoppas att detta vackra drömspel kan få fortsätta utan
tråkig inblandning av realiteter. Naturligtvis är det ett fåfängt hopp. Den franska skådespelartruppen har redan sett polacker och annat löst folk tränga sig på och ha synpunkter på löner, regi och pjäsinnehåll. Och nu sägs det att turkarna står och stampar i kulisserna. Ah, mais NON!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons