Annons

Anna Jungstrand:Verkligheten ställer till det för journalistiken

Reportagets tradition av att använda skönlitterära tekniker har vållat genren problem sedan 60-talet. Den journalistiska synen på sanning och objektivitet förklarar varför reportaget alltjämt sitter i kläm mellan journalistik och litteratur.

Under strecket
Publicerad

Läser de inledande raderna i Åsne Seierstads senaste reportagebok från Serbien, ”Med ryggen mot världen”. ”Varje morgon vid sextiden kan man höra någon vissla i en pipa mellan Borisav Vojnovics och Nikola Randelovics hus. Det betyder att kaffet är klart. Starkt turkiskt kaffe med tre skedar socker och en stark rakija.” Så befinner vi oss plötsligt mitt i bonden Borisavs vardag med hjälp av samma realistiska, detaljerade berättargrepp som använts i romanen sedan 1800-talet. Men Borisav är inte en romanfigur, han är en verklig fysisk person som på reportagekonstens vis blir en journalistisk produkt i en text. Det här är en bild av honom. Att påstå att reportaget rymmer den enda och hela sanningen om Borisav vore därför bisarrt, men likväl ett påstående som reportaget länge behövt förhålla sig till.

I dag använder vi gärna begreppet litterära reportage om längre textreportage där den konstnärliga ambitionen och de litterära stilgreppen är påtagliga. Det är intressant eftersom ordet i sig binder samman två aspekter av text som i kombination kan sägas utgöra en betydande del av reportagegenrens väsen: den litterära aspekten och den journalistiska. På senare tid har den polska reportagekonsten hyllats för just sina litterära kvalitéer och reportrar som Hanna Krall, Ryszard Kapuściński och Wojciech Tochman lyfts fram som förebilder i den moderna reportagetraditionen. Men inte sällan har reportagets förkärlek till litterära stilgrepp vållat genren stora problem. Så sent som förra året hamnade Åsne Seierstad i rättslig konflikt angående sanningsfrågan med en bokhandlare från Kabul. Debatten som följde ifrågasatte dels Seierstads journalistiska arbetsmetoder, men också hennes litterära formspråk – hennes reportage anklagades för att vara roman och fiktion. Det är ett intressant exempel att titta på eftersom formen, hur innehållet presenterades, direkt kopplades till om detta innehåll var sant eller ej.

Annons
Annons
Annons