Verkligheten går inte att stänga av

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi har alla sett budskapet på affischpelare i Lutherhjälpens nyligen genomförda reklamkampanj. Betraktaren ser en bild med ett svältande barn intill en text med rubriken: ”En av deltagarna i Lag Syd vill åka hem”.
Kampanjen har gett upphov till en mängd reaktioner. Kritiken har främst riktat sig mot den tragiska bilden vilket gjort att budskapet kommit i skymundan. Vissa anser den oetisk och att bilden förstärker svenska folkets bild av ett Afrika där människorna är försvarslösa offer.
Men reklamkampanjen har också lyckats spegla ett av vår samtids största problem. Genom tv:n och diverse såpoperor har en värld för sig skapats, en konstruerad verklighet som ibland till ock med ersätter vår egen verklighet. Att slappna av framför TV:n är inget fel, vad jag vänder mig emot är det okritiska sätt vi väljer en konstruerad verklighet där vi bara är åskådare och mottagare. Denna konstgjorda verklighet skapar livliga diskussioner på fikaraster, och leder nästan till utanförskap om du inte hänger med. Tv:n
används då som en verklighetsflykt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons