Annons

Verkliga kriget bakom boken och tv-serien

Ett slag i tv-serien ”Svärdet och spiran”.
Ett slag i tv-serien ”Svärdet och spiran”. Foto: Starz!/TT

”I tv-miniserien ’Svärdet och spiran’ skildras ett engelskt inbördeskrig som annars aldrig brukar nämnas i Sverige. Vad var det för krig? Vem vann?”

Under strecket
Publicerad

”Svärdet och spiran”, som i original heter ”The Pillars of the Earth”, bygger på en historisk roman av Ken Follett, utgiven 1989. I centrum står den fiktiva staden Kingsbridge och dess katedralbygge, i vilket den gotiska stilen (alldeles för tidigt, historiskt sett) lanseras i England. Det krig som skildras brukar i engelsk historia refereras till som ”the Anarchy”, eftersom riket bröt samman i till synes ändlösa fejder och belägringar utan någon klar segrare. Långt ifrån allt som skildras i boken och tv-serien är historiskt korrekt (till exempel de konspirationer som utgör handlingens ramverk), men de stora dragen i den politiska och militära händelseutvecklingen ligger den verkliga historien nära.

Bakgrunden var ett tronföljdsgräl. Henrik I av England hade ingen överlevande son (den han hade, William Adelin, avled år 1120 i ett skeppsbrott, som spelar en viktig roll i Svärdet och spiran). Henriks dotter Matilda, som var änka efter den tysk-romerske kejsaren Henrik V, var länge tilltänkt som faderns efterträdare, men långt ifrån alla engelska stormän accepterade detta, i synnerhet som hon gifte om sig med den alldeles för mäktige franske greven Geoffrey av Anjou.

Annons
Annons
Annons