”Perfektion” – oanad risottoskatt

Foto: Alberto Blasetti

Staden Vercelli är det italienska risets högborg. SvD Mat & Resor åkte på upptäcktsfärd bland risodlingar och rykande risottotallrikar.

Under strecket
Publicerad
Bröderna Costardi har haft en Michelin- stjärna sedan 2009. Ett besök är ett måste för alla som älskar risotto.

Bröderna Costardi har haft en Michelin- stjärna sedan 2009. Ett besök är ett måste för alla som älskar risotto.

Foto: Alberto Blasetti
På enstjärniga Cristian e Manuel bjuds en lektion i  risottoperfektion. Här en variant med asiatiska kryddor och havskräftor.

På enstjärniga Cristian e Manuel bjuds en lektion i risottoperfektion. Här en variant med asiatiska kryddor och havskräftor.

Foto: Alberto Blasetti
Den Andy Warhol-inspirerade serveringen hos Christian och Manuel Costardi är både vacker, lekfull och god.

Den Andy Warhol-inspirerade serveringen hos Christian och Manuel Costardi är både vacker, lekfull och god.

Foto: Alberto Blasetti
På Principato di Lucedio  började man odla ris på 1400-talet. Som mest bodde och arbetade över 1 000 personer på gården.

På Principato di Lucedio började man odla ris på 1400-talet. Som mest bodde och arbetade över 1 000 personer på gården.

Foto: Alberto Blasetti
En krämig risotto med zucchini på den historiska gården Principato di Lucedio, grundat av franska cisterciensmunkar på 1100-talet.

En krämig risotto med zucchini på den historiska gården Principato di Lucedio, grundat av franska cisterciensmunkar på 1100-talet.

Foto: Alberto Blasetti
Hertig Salvadori di Wiesenhoff, som idag äger Principato di Lucedio, serverar en perfekt risotto med ris från den egna gården.

Hertig Salvadori di Wiesenhoff, som idag äger Principato di Lucedio, serverar en perfekt risotto med ris från den egna gården.

Foto: Alberto Blasetti
Risfarmen Principato di Lucedios vackra innergård är en populär plats för bröllop och andra event.

Risfarmen Principato di Lucedios vackra innergård är en populär plats för bröllop och andra event.

Foto: Alberto Blasetti
Risfälten i Vercelli påminner om en frodande grön oas när fälten fylls med vatten.

Risfälten i Vercelli påminner om en frodande grön oas när fälten fylls med vatten.

Foto: Alberto Blasetti
I Vercelli odlas flera rissorter som alla har olika egenskaper och som används till specifika maträtter.

I Vercelli odlas flera rissorter som alla har olika egenskaper och som används till specifika maträtter.

Foto: Alberto Blasetti
Riset Acquerello från gården La Colombara är de italienska stjärnkockarnas favorit. Det lagras i upp till sju år.

Riset Acquerello från gården La Colombara är de italienska stjärnkockarnas favorit. Det lagras i upp till sju år.

Foto: Alberto Blasetti
På gården La Colombara blandas  modern teknik med traditionellt arbete. Bland annat kontrolleras vattenkanalerna  för hand.

På gården La Colombara blandas modern teknik med traditionellt arbete. Bland annat kontrolleras vattenkanalerna  för hand.

Foto: Alberto Blasetti
Sant Andrea är ett av sju sorters ris som är ursprungsskyddat. Det etiketteras som Baraggia Biellese och Vercellesi DOP.

Sant Andrea är ett av sju sorters ris som är ursprungsskyddat. Det etiketteras som Baraggia Biellese och Vercellesi DOP.

Foto: Alberto Blasetti
Annons

Hotel Cinzia, beläget strax utanför staden Vercelli i italienska Piemonte, påminner om ett amerikanskt landsvägshotell från 1980-talet. I baren står mamma Cinzia och gör espresso, samtidigt som ett av barnbarnen ligger och sover i en vagn vid en av de svarta skinnsofforna. Föga kan man ana att hotellets restaurang Christian e Manuel har en stjärna i Guide Michelin sedan 2009 och serverar några av Italiens mest berömda risottorätter.

– Förväntningarna är alltid låga hos våra gäster eftersom det första intrycket av vårt hotell inte är så jättevackert, säger Christian Costardi och ler stort.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons