X
Annons
X

Oljepriset höjs – ”Venezuela riskerar nya sanktioner”

Efter att president Nicolás Maduro utropats till vinnare i Venezuelas presidentval har flera länder i västvärlden aviserat att man inte tänker godkänner valresultatet, istället riskerar sanktionerna mot landet att skärpas:

– Det Venezuela riskerar är att sanktionerna riktas mot oljeindustrin och att de får ytterligare problem med oljeproduktionen, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.

SvD Näringsliv
Läs mer om Oljepriset
Efter reklamen visas:
Oljebehovet för 2018 stiger

Jag vill kanske säga det motsatta.

Under våren har det globala oljepriset stigit kraftigt, bland annat på grund av problemen i oljeländerna Venezuela och Iran. Brentoljan kostar nu 79 dollar fatet.

Att Nicolás Maduro vann gårdagens presidentval i Venezuela kan driva upp priset ytterligare eftersom den politiska och ekonomiska oron i landet inte minskar, enligt Thina Saltvedt:

Annons
X

– Jag vill kanske säga det motsatta. En del västländer har ju hotat med ytterligare sanktioner mot Venezuela och säger att man kanske inte godkänner resultatet, och flera personer i Venezuela har sagt detsamma.

En annan faktor som kan komma att påverka oljepriset är USA:s beslut om att dra sig ur Iranavtalet. Den stora osäkerheten är om EU och europeiska bolag kan fortsätta handla med Iran trots USA:s sanktioner:

– Mycket av att oljehandeln sker på amerikanska börser och i amerikanska dollar. Utmaningen blir om EU kan fortsätta handla med Iran utan att behöva gå omvägen via USA, säger Thina Saltvedt i SvD:s Ekonomistudion.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X