Annons

Oljepriset höjs – ”Venezuela riskerar nya sanktioner”

Efter att president Nicolás Maduro utropats till vinnare i Venezuelas presidentval har flera länder i västvärlden aviserat att man inte tänker godkänner valresultatet, istället riskerar sanktionerna mot landet att skärpas:

– Det Venezuela riskerar är att sanktionerna riktas mot oljeindustrin och att de får ytterligare problem med oljeproduktionen, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea.

SvD Näringsliv
Publicerad
Efter reklamen visas:
Oljebehovet för 2018 stiger

Jag vill kanske säga det motsatta.

Under våren har det globala oljepriset stigit kraftigt, bland annat på grund av problemen i oljeländerna Venezuela och Iran. Brentoljan kostar nu 79 dollar fatet.

Att Nicolás Maduro vann gårdagens presidentval i Venezuela kan driva upp priset ytterligare eftersom den politiska och ekonomiska oron i landet inte minskar, enligt Thina Saltvedt:

Annons

– Jag vill kanske säga det motsatta. En del västländer har ju hotat med ytterligare sanktioner mot Venezuela och säger att man kanske inte godkänner resultatet, och flera personer i Venezuela har sagt detsamma.

En annan faktor som kan komma att påverka oljepriset är USA:s beslut om att dra sig ur Iranavtalet. Den stora osäkerheten är om EU och europeiska bolag kan fortsätta handla med Iran trots USA:s sanktioner:

– Mycket av att oljehandeln sker på amerikanska börser och i amerikanska dollar. Utmaningen blir om EU kan fortsätta handla med Iran utan att behöva gå omvägen via USA, säger Thina Saltvedt i SvD:s Ekonomistudion.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons