Annons

Maria Ludvigsson:Venezuela är värt något bättre än socialism

Foto: Carlos Garcia Rawlins / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

I juli var det inofficiella värdet på Venezuelas valuta, bolivar, en hundradel av vad regimens officiella växlingskurs visade. Sedan 1999, när Hugo Chávez tog makten, har bolivarens värde sjunkit till en tusendel. Staten trycker nya pengar för att stoppa i enorma skuldhål. Ekonomer uppskattar att inflationen vid årets slut kommer ligga mellan 150 och 200 procent. (Eftersom landets centralbank helt sonika har slutat offentliggöra siffrorna är det svårt att veta exakt vilken grad av hyperinflation det är.)
Sjukvårdssystemet kollapsar, matpriserna har exploderat och som alltid drabbas de fattigaste hårdast, dem som regimen skryter om, och får FN-pris för, att de hjälper.

I fredags rapporterades att oppositionsledaren Leopoldo López fått sin dom efter ett och ett halvt år i häkte. 13 år, nio månader och sju dagar i fängelse väntar honom. President Nicolás Maduro, som efterträdde vänsterns favoritautokrat Hugo Chavez, tystar meningsmotståndare på löpande band och lär öka tempot ytterligare fram till valet den 6 december. Förhoppningsvis står sig oppositionen stark trots den repressiva överheten.

Annons
Annons
Annons