Annons

Henrik Sahl Johansson:Venedig visar människans rovdrift på planeten

En gondol i närheten av Markusplatsen.
En gondol i närheten av Markusplatsen. Foto: Felix Hörhager/TT

Det är en sak att läsa om att haven stiger, en annan att få sina loafers förstörda på Piazza San Marco. Frusna gondoljärer driver ensamma längs smutsiga kanaler där vattnet hela tiden hotar att flöda över på nytt.

Under strecket
Publicerad

36 miljoner besök om året nöter ner staden.

Foto: Daniel Kalker/TT Bild 1 av 2

Silvio Berlusconi lanserade ett prestigeprojekt för att rädda Venedig från översvämning – men kostnaderna har skenat och pengar försvunnit ned i privata fickor.

Foto: Valerio Portelli/AP Bild 2 av 2

Varje vinter under ett tjugotal år reste den ryskfödde poeten och Nobelpristagaren Joseph Brodsky till Venedig. Alltid i december, eftersom han föredrog stadens matta vinterljus, kylans skönhet, den avmätta stämning som präglar turistmagneten under lågsäsong.

Med gnistrande skärpa beskriver han sina intryck av Venedig i essän "Vattenspegel" (Faethon 2016, översättning av Bengt Jangfeldt) – en plats, noterar han, lika passande för smekmånader som för skilsmässor. Under ett par besök drabbas han av det som lokalt kallas acqua alta, när kanalerna fylls likt badkar för att slutligen svämma över. "Ingen rusar upp från bottenvåningen och skriker, 'rören!'," skriver Brodsky, "eftersom det inte finns någon bottenvåning".

Annons
Annons
Annons