Venedig satt på sund diet

Med ett avsevärt trimmat program inleds Venedigs 69:e filmfestival idag. Nytillträdde chefen Alberto Barberas filosofi är att få bukt med festivalbulimin.

Uppdaterad
Publicerad
Inramningen till filmfestivalen i Venedig är den klassiska. Med start idag pågår festivalen till 8 september.

Inramningen till filmfestivalen i Venedig är den klassiska. Med start idag pågår festivalen till 8 september.

Foto: LUIGI COSTANTINI
Annons

Nytillträdd är Alberto Barbera egentligen bara delvis. Han ledde festivalen under åren 1998–2001, en period som ibland i jämförelse med Cannes och Berlin gav Venedig epitetet ”den mänskliga filmfestivalen” via sitt personliga urval av titlar och även det sansade program som förekom. Folk hann se vad de skulle och rentav – sånt här är viktigt i Italien – sitta ner över en god måltid och fundera över vad de hade sett.

I en rejäl utrensning, ytterst ledd av Silvio Berlusconis regering, gjorde man dock rent hus på diverse kulturella poster i Italien i början av 2000-talet. Alberto Barbera var en som fick gå. Han ersattes så småningom av Marco Müller, som visade film i parti och minut. Överlappande visningar och förseningar ansatte nu alltför ofta festivalens bräckliga logistik. Visst fanns här guldkorn men även en del andraklass. Irritationen har varit påtaglig. I den ofta brukade metaforen om Venedig som filmfestivalernas grand old lady kan man konstatera att den gamla damen drevs både hårt och ovärdigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons