Annons

Ven - den idylliska cykelön

Som en språngbräda mellan Skåne och Själland ligger Ven – en K-märkt liten pärla omfluten av ett av världens mest trafikerade farvatten. I läget mellan Malmö, Köpenhamn, Helsingborg och Helsingör blir Ven aldrig riktigt svenskt eller för den delen danskt. Välkommen till Världen Ven.

Under strecket
Publicerad

Atmosfären är idyllisk redan ombord på den lilla färjan från Landskrona. Väl framme i Bäckviken på östsidan känns det som man hamnat i ett Gröna Vågen-paradis; nästan ingen biltrafik på den smala landsvägen, harmoniska hus omgivna av självförsörjande trädgårdar, avslappnade människor på dagsutflykt. Vi känner oss inte som turister, bara som venfrälsta ”fastlänningar” och tar oss fram på traktorskrinda eller cykel. Den typiskt gula hyrcykeln är big business för venborna. Det är välgörande för fastlänningen, man blir liksom ödmjukliggjord redan vid den första backen. Venesarna själva kör bil eller jeep men ön är bara
3 x 5 kilometer stor och för turisterna är det inte värt att ta bilen på färjan när vartenda backafall är inom cykelavstånd.

Annons
Annons
Annons