Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Nina av en slump Vemodsfylld längtan efter moderskärlek

(uppdaterad)

Nina av en slump

Författare
Genre
Prosa
Förlag
189 s. Sekwa

(Nina par hasard) Övers: Lotta Riad

Under några kalla och snöiga vinterdagar tar 18-åriga Nina det slutgiltiga klivet från barndom till vuxenvärld. I Michèle Lesbres andra roman på svenska, ”Nina av en slump”, krokar en rad händelser i varandra, både slumpartade och obönhörligen konsekventa. Den jagberättande huvudpersonen Nina är motvillig frisörlärling i en liten nordfransk stad, där hon bor tillsammans med Suzy, den älskade och snudd på avgudade modern. Hennes liv är monotont och händelselöst, med en diffus längtan efter något annat. Likt sin namne i Tjechovs ”Måsen” drömmer hon om att bli skådespelare; i tankarna står hon på en scen, närvarande och vibrerande under allas blickar, likt skådespelerskan hon en gång såg på teatern i Lille.

Men drömmen blir aldrig lika konkret som längtan efter modern. Lesbres skildring av Ninas tomrum är övertygande; det finns en hunger efter den både närvarande och undflyende modern som aldrig blir mättad, en hunger efter att vara den mest älskade: ”För innerst inne vet jag att jag inte räknas, i alla fall inte lika mycket som männen. Det som räknas för henne är kärlek, passionerad kärlek, kärlek in på bara skinnet.”

Romanen blir lika mycket en berättelse om moderns liv, när Nina minns barndomen, moderns olika män och kretsen med de kvinnliga vännerna som alla arbetar på samma fabrik. Danser, söndagsutflykter, besök hos morföräldrarna och bilturer; i nästan alla minnen vilar samma blandning av rädsla och längtan. Rädsla inför att förlora modern till någon av alla de män som ständigt omger henne, och längtan efter hennes odelade kärleksfulla uppmärksamhet.

Annons
X

En central del av moderns liv är textilfabriken, både fängelse och nödvändighet för henne själv och vännerna i det kvinnokollektiv hon är en del av. Lesbres bild av frustrerad och maktlös kvinnokamp mot den ägande och förvaltande manliga makten blir nästan övertydlig, när hon skildrar den motbjudande ägaren Delplat och den maktfullkomlige och känslolöse föreståndaren Legendre. Lika mycket som romanen handlar om längtan efter kärlek, Ninas efter moderns och moderns efter männens, så handlar den om arbetet på fabriken, och hur modern och hennes vänner inte kan värja sig, varken fysiskt eller mentalt, mot maskinernas tyngd och obönhörliga krav.

Parallellt med Ninas berättande löper ett kursiverat tankespår, där ett antal scener från Delplats hem rullas upp. Där transformeras Nina från oskuldsfull och lite omedveten till ett slags hämnande ängel, som röker sin första cigarrett, och konstaterar att hon är ”en mycket stygg flicka”. Men även där är det kärleken till modern som ligger i botten, en kärlek som överskuggar allt annat.

Tack vare Michèle Lesbres prosa, som är enkel men uttrycksfull, och genomlyst av ett vemodigt, längtansfullt skimmer, blir ”Nina av en slump” en tilltalande bok om vuxenblivande och längtan, i en motsägelsefull tillvaro.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X