X
Annons
X
Recension

Familjen Inlevelsefullt porträtt av klassresa som stannar av

Begreppet "klass" är tillbaka i debatten. En som alltid skrivit om klass utan att göra mycket väsen om det är Kjell Johansson. I sin nya roman tecknar han ett oförglömligt porträtt av två arbetarmödrar och deras barn.

Kjell Johansson (född 1941) har bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Ivar Lo-priset och Selma Lagerlöfs litteraturpris. 2011 satte Stockholms Stadsteater upp en dramatisering av hans succéroman ”Huset vid Flon”. Foto: Sofia Runarsdotter

Under senare år har det skett påtagliga förändringar i det litterära samtalet. Begrepp som etnicitet, identitet och klass har fått ett större utrymme i skönlitteraturen såväl som i analysen av densamma. Särskilt i fråga om klass kan vi tala om en återkomst; begreppet föll mer eller mindre ut ur agendan under återställarårtiondena efter den så kallade vänstervågen.

Men några år efter millennieskiftet utkom Anneli Jordahls bok "Klass – är du fin nog?", en analys av klasstillhörighetens betydelse utifrån egna erfarenheter och några resonerande intervjuer. Den följdes bland annat av Susanna Alakoskis och Åsa Linderborgs uppmärksammade debutromaner. Båda tryggt grundade i en smärtfylld, icke-romantiserad och skarp klassproblematik.

Kjell Johansson (född 1941) har bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Ivar Lo-priset och Selma Lagerlöfs litteraturpris. 2011 satte Stockholms Stadsteater upp en dramatisering av hans succéroman ”Huset vid Flon”.

Foto: Sofia Runarsdotter Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X