Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Vem vill vittna i laglöst land?

LEDARE

Larmet kom in klockan 21.13 på söndagskvällen. Två män på moped hade stannat vid en välbesökt grillkiosk centralt i Tensta, och skjutit in i folksamlingen för att sedan åka iväg. Fyra personer skadades, varav en allvarligt. Den yngste var född 1996.

Det pågår sedan en tid gängkrig i de västra förorterna i Stockholm. Gäng i Tensta och Rinkeby kämpar mot kriminella grupper i Hässelby och Vällingby. Konflikten sägs gälla narkotikahandeln i Västerort, där parterna tar marknadsandelar av varandra. Drabbningarna sker på öppen gata.

Polisens misstankar riktas åt gängen. ”Man har skjutit mot varandra ute i Hässelby- och Vällingbyområdet. Men vi kan inte med säkerhet säga att det finns en koppling till det som hände på söndagskvällen”, sade Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, till
TT.

Annons
X

Mängden blodiga incidenter i Västerort under det senaste året förskräcker. I september förra året var det två stycken skottlossningar i Hässelby. I januari sköt man rakt in i en restaurang i Vällingby centrum. I juni sköts en man i ryggen i Hässelby villastad. Den 7 juli knivhöggs en man vid Hässelby torg. Den 15 juli utbröt ett bråk i Hässelby torg som slutade i skottlossning. Den 28 juli skottskadades två män efter misstänkt automateld vid en busshållplats i Hässelby strand. Dagen efter sköts en man i benet i Tensta.

Den sistnämnda incidenten är intressant. Där kunde polisen direkt konstatera att skottlossningen inget hade att göra med gänguppgörelserna. Hur? Jo, polisen vet nämligen vilka de inblandade i gängkrigen är, har en poliskälla bekräftat för undertecknad.

Som utomstående grips man ibland av misstanken att polisen saknar både intresse och kompetens att klara upp brotten. Tvärtom tycks polisen hoppas på att gänguppgörelsen ska få en naturlig avslutning. Efter knivhuggningen i juli sade en polis om offret att ”Ja, det är ingen källartjuv om man säger så. Som man bäddar får man ligga skulle man kanske kunna säga i det här fallet.” (
Aftonbladet 7/7)

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Polisarbete är förstås svårt. Men om man nu vet vilka de inblandade är, torde det vara mindre svårt att hålla uppsikt över rörelsemönster och kontakter. Enbart några husrannsakningar, kan man föreställa sig, borde resultera i att en rad brott – olaga vapeninnehav, narkotikabrott, etcetera – uppdagas som kan leda till en tids förvar. Men ytterst få grips, och ingen döms.

  Problemet är att ingen träder fram och vittnar, hävdar polisen. Det är tragiskt. Men kan vi vänta oss något annat?

  Vid skjutningen i söndags kom den första polispatrullen efter några minuter, men ambulanserna fick order att vänta tills polisen hade säkrat området innan de kunde köra fram, vilket dröjde 20 minuter. Tre av de skjutna hade då redan tagit sig till sjukhus – i privatbilar.

  Vem vågar vittna när gängen har automatvapen, när polisen har visat att den saknar kontroll och när det knappast går att förlita sig på att räddningsinsatser kommer i tid?

  Polisen måste ta initiativet om våldsmonopolet ska återupprättas. Och det är bråttom: Under tiden som denna text skrevs kom nyheter om ytterligare en skottlossning i Västerort, den här gången i Husby, som gränsar till Tensta.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X