Annons
X
Annons
X

Linda Nordlund: Vem vill vittna i Hallonbergen?

(uppdaterad)
Dubbelmordet i Hallonbergen
En polis vaktar avspärrningen där en man knivskars till döds i Hallonbergen.
En polis vaktar avspärrningen där en man knivskars till döds i Hallonbergen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Dubbelmordet i Stockholmsförorten Hallonbergen, där ett par i fyrtioårsåldern blev mördade av flera unga män i tisdags är upprörande ur flera aspekter: Två barn har förlorat sina föräldrar. De misstänkta är i tonåren. Våldet var grovt och skedde helt öppet i ett bostadsområde klockan nio på förmiddagen. Och, enligt poliskällor till DN (8/3), tros motivet för dubbelmordet ha varit att förhindra den mördade mannen från att vittna i en rättegång som skulle ha hållits under onsdagen.

Det är ett hänsynslöst och rått förlopp som målas upp. Flera gärningsmän tog sig in i lägenheten och knivskar kvinnan medan mannen flydde via ett fönster. När de jagade efter honom lämnades hon ensam, blödande, och ringde 112. Hon var död när ambulansen kom fram. De unga männen hann ikapp hennes man ute på gatan, där vittnen beskriver att de slog ned honom och högg honom med kniv. När polisen kom till platsen öppnade de eld för att avbryta gärningsmännen – men en 15-åring ska trots detta ha fortsatt att hugga, skriver Expressen (7/3).

Tre unga män är anhållna, och ytterligare en är misstänkt för medhjälp till mord. Dagen efter morden skulle den mördade 39-årige mannen ha deltagit i en rättegång i Uppsala tingsrätt, där han tillsammans med en 26-åring stod åtalad bland annat för narkotikabrott. Tillsammans med andra hade han odlat cannabis i en stuga i Hälsingland, men när mannen ville hoppa av blev han hotad.
Efter att han och 26-åringen blivit stoppade av polisen med narkotika i bilen, erkände 39-åringen inte bara narkotikainnehav utan berättade också om odlingen. I DN (8/3) citeras polisens utredning: ”NN har ju berättat för polisen att han hade ett hus. Han hade inte behövt det. Hade han inte gjort det så hade ’de’ hunnit ta bort allt som fanns där. NN vill bara få ett slut på det här”.
Det blev inte det slut han hoppats på.

Annons
X

Hot – och mindre vanligt men desto allvarligare – våld mot vittnen måste prioriteras. Vem vågar annars vittna? I dag finns 14 särskilt prioriterade områden i Sverige, där grovt kriminella styr parallellsamhällen och få vill samarbeta med polisen, enligt myndighetens budgetunderlag 2018-2020. Den som utsatts för ett brott vänder sig hellre till lokala krafter än till polisen. Rättsskipning sker lokalt, utanför rättsstaten. I dokumentet beskriver polisen att ”ett polisingripande kan leda till våldsamma upplopp. I vissa fall påverkas också ingripanden av att personer ger falska uppgifter och stör polisens arbete.” Dessutom är det vanligt att poliser utsätts för våld. I dessa områden är det med andra ord väldigt svårt för polisen att utreda brott.

Lösningen, enligt polisen, är att ”säkerställa att utredningsresurserna är tillräckliga för att utreda brott och lagföra gärningsmän”. Ett konstaterande värdigt John Watson snarare än Sherlock Holmes. Men ändå måste det upprepas tills regeringen förstår: resurserna räcker inte.

Polisen vill också se bättre metoder för att kunna binda misstänkta vid brott, och då särskilt källdrivning (det vill säga att använda privatpersoner som hemliga informanter), fysisk och teknisk spaningsverksamhet, teknisk inhämtning samt vittnesskydd.

Att utveckla forensiska metoder är en viktig del i att kunna få fler fällande domar – tänk bara vad DNA-tekniken har betytt. Men polisarbete kommer alltid att vara beroende av vittnen, som vågar och vill berätta vad de vet. Paret som mördades i Hallonbergen hade vid flera tillfällen sagt att de kände sig hotade av mannens före detta kumpaner. Varför skyddades de inte?

Annons

En polis vaktar avspärrningen där en man knivskars till döds i Hallonbergen.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X