Annons

"Vem vill ha ett pris som saknar prestige?"

Att ställa in utdelningen av fjolårets Nobelpris i litteratur var en enorm prestigeförlust för Svenska Akademien. Torsdagens tillkännagivande kan ses som en seger – men är också en temperaturmätare för om förtroendet för Akademien har återställts.

Under strecket
Sara Ullberg / TT
Publicerad

På torsdag klockan 13 öppnas traditionsenligt dörren till ständige sekreterarens rum i Börshuset i Stockholm. Men den här gången är det inte bara en utan två pristagare som offentliggörs. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 3

Förra året vid den här tiden var det tomt i Börshuset i Stockholm. Men på torsdag är det åter dags för två Nobelpristillkännagivanden inför världens ögon. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 3

Kazuo Ishiguro är den senaste författaren som har fått ta emot Nobelpriset i litteratur ur kung Carl XVI Gustafs hand. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 3 av 3

Det har gått 17 månader sedan Svenska Akademien meddelade att utdelningen av Nobelpriset 2018 ställts in. Beskedet kom efter en lång rad bakslag för Akademien i samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen.

– Den avgörande faktorn var det låga förtroendet i omvärlden. Man kan inte dela ut ett så stort pris om man inte har ett högt förtroende. Vem vill ha ett pris som saknar prestige och aktning? säger Anders Olsson, tidigare ständig sekreterare och för närvarande ordförande i Nobelpriskommittén.

Annons
Annons
Annons