X
Annons
X
Recension

Ernest Thiel. Pengar & passion Vem var egentligen Ernest Thiel?

Den visionära affärsmannen finansierade litterära tidskrifter och stöttade konstnärer som Edvard Munch. Men dog utskämd och ruinerad. Joanna Persman har läst ett osentimentalt porträtt av en man driven av sina passioner – som tog med sig Sverige in i moderniteten.

Edvard Munchs porträtt av Ernest Thiel. Foto: Jurek Holzer

Var han en karriärist med grandios självbild och omåttlig hunger efter pengar och framgång? En kompromisslös affärsman? Sträng fader? Svekfull make? Självisk tyrann, alltid med sitt eget bästa i sinnet? Eller ett missförstått snille med passion för stora risker, glödande kärlek, konst, litteratur och skönhet i alla dess skepnader?

Människor är sällan det ena eller det andra. Ernest Thiel (1859–1947) var mycket. Finansman, riskkapitalist och konstsamlare. En gång Sveriges rikaste man. Så småningom vittne till sin egen undergång. Thiels aska är gravsatt under klippan vid Auguste Rodins skulptur "Skuggan" i parken vid det privatpalats som han hade låtit uppföra på Blockhusudden. På Thielska Galleriet kan man än idag ana det burgna livets skimmer. Verk av Bruno Liljefors, Carl Larsson, Eugène Jansson med flera ingår i Thiels imponerande konstsamling, som även utgör en karta över hans bekantskapskrets. Konstnärer som Edvard Munch kunde tack vare Thiels generositet måla i fred medan beskyddaren avhjälpte akuta ekonomiska kriser. Att Thiel blev mecenat för många illa bemedlade konstnärer är välkänt. Hans insatser för att modernisera Sverige uppmärksammas mer sällan.

Edvard Munchs porträtt av Ernest Thiel.

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X