Annons

Vem ur Stockholms elit var mördaren?

Den andra säsongen av SvD:s podcast Harrisons historiska brott har temat Brottsplats Stockholm. I avsnitt 2 berättas historien om ett av Sveriges mest omtalade brott någonsin: mordet på Gustav III. Lyssna direkt här.

Under strecket
SvD
Publicerad

Det är en sen marskväll 1792 och maskeradbal på Kungliga Operan då Gustav III får ett anonymt brev. Där står, med stora bokstäver, att någon planerar att mörda honom – och det just denna kväll. Men kungen struntar i varningen.

Orkestern har precis hunnit till den sjätte kontradansen, där balgästerna ställer sig vända mot varandra i rader, när han promenerar in i balsalen. Genast omringas han av en grupp figurer i vita masker och svarta kappor.

Ett skott avlossas. Så småningom leder det till att kungen dör. Vem av alla de maskerade gästerna från Stockholms maktelit är mördaren?

Mordet på maskeradbalen står i centrum för avsnitt två i andra säsongen av Harrisons historiska brott, podcasten där historieprofessor Dick Harrison djupdyker i några av tidernas mest fascinerande kriminalfall. Den första säsongen hade temat ”Röd snö” och skildrade mord i vintertid. I den nya säsongen, ”Brottsplats Stockholm”, berättas brott begångna i den svenska huvudstaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons