Vem tar ansvaret?

På pappret såg det så bra ut. Flera av landets mest erfarna finansmän satt i styrelsen, i ledningen och var ägare. Regel- och kontrollinstanserna var många. Ändå gick det helt snett för HQ. Parallellt med de panikartade räddningsaktionerna börjar aktörerna nu skylla ifrån sig. Här följer en översyn av läget.

Under strecket
Publicerad
Annons

Carnegies revisor från KPMG fick en varning från Revisorsnämnden. Även i HQ är revisorn från KPMG, Johan Dyrefors. Han reviderar även HQ:s räddande storägare Öresund, och har en hel del erfarenhet av att revidera bolag i finanssektorn som Brummer & Partners, Handelsbanken, Investor och Lancelot Asset Management.

Mats Qviberg har varit fanbärare för idén att starka ägare av kött och blod är en garant för att sådana här saker inte ska inträffa. Jämfört med bolag som Skandia och Carnegie borde HQ också ha betydligt bättre förutsättningar att kunna undvika det som nu inträffat.
Mats Qviberg är dessutom en av Sveriges genom tiderna främsta mäklargurus. Men Qviberg var som störst på den tiden aktiemäkleri snarare gjordes upp på lyxiga luncher och via telefon. Mats Qviberg har heller aldrig varit någon nyckeltalsmatador, och de allt mer tekniskt komplicerade instrument det nu handlar om är knappast Mats Qvibergs favoritkopp te.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons