Annons

”Vem tar ansvar för internationella biblioteket?”

Internationella biblioteket vid Odenplan ligger i ett annex vid Stockholms stadsbibliotek (i bakgrunden). Biblioteket har böcker och andra medier på 121 språk.
Internationella biblioteket vid Odenplan ligger i ett annex vid Stockholms stadsbibliotek (i bakgrunden). Biblioteket har böcker och andra medier på 121 språk. Foto: Simon Rehnström

När Stockholms stad på eget bevåg hastigt beslutat att flytta Internationella biblioteket undrar vi vem som tar ansvar för att säkerställa hela landets behov av mångspråkig litteratur. Det skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Internationella biblioteket (IB) i Stockholm är inte bara ett kommunalt folkbibliotek, utan det har även ett nationellt uppdrag från regeringen, genom Kungliga biblioteket, att stödja alla landets folkbibliotek med rådgivning om och tillgång till mångspråkig litteratur och media. Denna funktion hotas nu av Stockholms stads nedskärningsbeslut som bland annat innebär en flytt och splittring av IB:s personal.

Stockholms stads beslut innebär att IB:s bokbestånd delas upp på två enheter och de språkkunniga bibliotekarierna sprids över olika bibliotek i Stockholm. Personalens fortsatta arbete med bokbeståndet är dessutom ovisst och det kommer att saknas en samordnande chef för verksamheten.

Annons
Annons
Annons