Annons
X
Annons
X

Vem skriver FRA-motionen?

Foto: SCANPIX

FRA-LAGEN | FLERA FÖRFATTARE ANMÄLDA

Prestige är och förblir en nyckelingrediens i FRA-konflikten. Regeringen vill framstå som regeringsduglig. Redan våren 2007 antydde Fredrik Reinfeldt att han var redo att ta frågan in i kammaren. Med andra ord: in i leden, annars avgår jag.

Liknande hot har dock inte hörts sedan dess. Kanske har stats­ministern slutit sig till att FRA som kabinettsfråga vore ett olyckligt val. Historieskrivningen efter en sådan dust hade knappast sett smickrande ut. Vilken sorts övertygelse, annan än envishet, skulle man i efterhand kunna anföra som avgörande för ett sådant beslut? Jag avgick i protest mot integritetsivrarna?

Nej. FRA-frågan är tvärtom en fråga där det är naturligt att konflikterna spretar lite extra. Då det är mer än begripligt att leden inte är spikraka.

Annons
X

Fler än regeringen och statsministern står på tur för att investera prestige i frågan. Under tisdagens FRA-demonstrationer underströk de sex folkpartister som tidigare lovat stoppa lagen att de fortfarande står fast vid sina utfästelser. Att backa efter upprepade löften är svårt – även om man inte ska ta någonting för givet i den här frågan.

Mycket lär hänga på vem som håller i pennan.
Till Aftonbladet sade Camilla Lindberg i går att sextetten inte har några kontakter med oppositionen.

Det låter inte särskilt troligt. Två motioner med likartat innehåll vore ingen höjdare. Då hamnar vi snabbt i ett prestigeträsk som skulle kunna äventyra hela processen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det upplägg som skulle ge bäst utdelning vore troligen om de upproriska folkpartisterna skrev motionen – och oppositionen hängde på. Det skulle kunna locka fram fler FRA-kritiker inom Alliansen ur skuggorna. Chansen att de hakar på ett Sahlinskt uppror är betydligt mindre.

  Den närmaste tiden får utvisa vad som är viktigast för kritikerna i alla läger. Att bli hjälte eller att uppnå önskat resultat?

  Fler artiklar om FRA svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X