Vem ska trycka på knappen?

Under strecket
Publicerad
Annons

ANALYS | Time out i väntan på EU:s identitet

BRYSSEL Stämningen? Den är som i en gammal klubb som sett bättre tider. Var finns det nu någon impuls att fortsätta den konstitutionella diskussionen? Det är dags att ta en ”time out”.
Så kan det låta för tillfället i Bryssel mellan skål och vägg. Den officiella linjen säger visserligen att allt fortsätter som planerat. ”Business as usual”. Men den mest diskuterade frågan handlar om vem som skall trycka på knappen och stoppa klockan.
Den vanligaste spekulationen säger att premiärminister Tony Blair gör det när han om en månad tar över ordförandeskapet i EU. Inför hotet av ännu en nej-seger i Luxemburg (den 10 juli) så kommer kanske Jean-Claude Juncker redan dessförinnan hinna avblåsa processen. EU:s nuvarande ordförande kan tvingas dementera sig själv och begära en tankepaus.
I den konstitutionella processen, som redan pågått i femton år, kan pausen vara några år. Under tiden måste EU-ländernas högsta politiska ledare inleda den grundläggande diskussion om den nyckelfråga som ständigt skjutits på
framtiden. Vad vill och kan de göra tillsammans? Utan ett samförstånd i den kretsen kan de aldrig hoppas vinna någon förståelse från den breda allmänheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons