Vem ska man tro på?

Foto: IVARSSON JERKER/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 19 mars. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras åsiktsbildning och hur vi reagerar på och tar till oss information. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras åsiktsbildning och hur vi reagerar på och tar till oss information.

Det är uppenbart att det i coronakrisen finns hur mycket information som helst – och ändå är många otillfredsställda och oroliga. Dels finns information som är motstridig, dels drar olika människor olika slutsaster av det de får höra. Idag skriver exempelvis Ivar Arpi om att samma människor som säger sig lita till 100 procent på myndigheterna, ändå medger att de går mycket längre i sina beteenden än vad som är rekommenderat.

Washington Post har nyss publicerat ett klipp i sociala medier där de visar ett antal kommentatorer från Fox News, och det blir tydligt att de alla har intagit diametralt olika ståndpunkter med bara någon eller ett par veckors skillnad. Det går lätt att skratta åt – nu – liksom att statsepidemologen Anders Tegnell som söndagen den 8 mars fick backa från förutsägelsen att den svenska smittan skulle ha nått kulmen den 7 mars, och istället uppgav 9-10 mars som nytt riktmärke. Nu har han slutat ange sådana datum, vilket verkar klokt. 

Vilken sorts kunskap förändrar vår uppfattning och vårt beteende – och vad för slags dragkamp är det som pågår nu i diskussionen om vilka åtgärder som är bäst att vidta? Vem tror vi på, och varför?

Ledarsidans Tove Lifvendahl diskuterar med Nicklas Berild Lundblad, global samhällsplaneringschef på Google och doktor i informatik, samt David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons