Vem ska bestämma över skogen?

Timmer.
Timmer. Foto: Terje Pedersen/AP

PODD | 7 december. Skogsutredningens betänkande, och Moderaternas utspel om utförsäljning, aktualiserar frågan om vem som ska bestämma över skogen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den så kallade skogsutredningen blev klar i förra veckan och lämnade sitt betänkande till regeringen.

Lite tillspetsat kan man väl säga att ingen blev nöjd. Skogsägarna tycker att det är för stor slagsida mot att skydda naturområden och begränsa produktiv användning av dem, medan exempelvis Naturskyddsföreningen är starkt kritiska mot att skyddet inte är tillräckligt. Utredningen blev till som ett resultat av januariöverenskommelsens punkt 26, som inleddes såhär: "Värna och stärk den privata äganderätten till skogen."

Nu blev inte slutresultatet sådant, utan ansvarig utredare Agneta Ögren säger såhär i sin sammanfattning av betänkandet: ”Utredningens uppdrag kan i mångt och mycket sammanfattas som att lösa den strid som pågått mellan olika uppfattningar och intressen i skogen de senaste decennierna.” Och det verkar vara lättare sagt än gjort, för när hon intervjuas av SVT säger hon att det nu är upp till politikerna att sätta oförenliga mål mot varandra.
Hur ska då dessa oförenliga mål hanteras? Det diskuterar en panel bestående av Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald hos Miljöpartiet, Edvard Hollertz, agronom och skribent i lite olika forum, bland annat i tidningen ATL, samt Marcus Svensson, Head of Public Affairs på skogsägarföreningen Södra. Jesper Sandström leder samtalet.

Efter reklamen visas:
Vem ska bestämma över skogen?
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons