Annons

”Vem ska bestämma över ditt livs slut?”

Foto: Britta Pedersen/DPA/TT

Inte ens den bästa tänkbara vården i livets slutskede kan hjälpa alla att slippa onödigt och svårt lidande. Därför behövs en lagändring för att ge möjlighet till assisterad dödshjälp för en liten grupp patienter, skriver Anna Rundcrantz, som skriver om sin fars livsslut.

Under strecket
Publicerad

Vi föds till ett liv i frihet, där vi förväntas ta ansvar för vår hälsa och gärningar genom livet. Detta är en självklarhet som ingen ifrågasätter. Men något ologiskt inträffar om jag insjuknar i en svår obotlig sjukdom – då fråntas jag rätten att bestämma över hur min sista tid ska vara och när jag ska få somna in. Varför har våra politiker så svårt att driva frågan om assisterad dödshjälp till utredning?

Debatten kring assisterad dödshjälp har äntligen tagit ny fart i medierna de senaste veckorna. Frågan har diskuterats i nära 40 år, men resan har varit krokig, då ämnet för politiker är etiskt svårt och få vågar ta diskussionen. Vem vinner ett val på ämnet dödshjälp? För drygt tre år sedan skrev jag en debattartikel i SvD där jag frågade dåvarande socialminister Gabriel Wikström om att utreda frivillig dödshjälp, men självklart var det tyst från maktens korridorer. Med Barbro Westerholm (L) i spetsen har fler politiker ändå tagit upp frågan. Det har svängt från att primärt vara en läkaretisk fråga till en medborgarrättslig fråga, då det faktiskt handlar om individens rätt att få bestämma över sitt eget liv. Denna fråga måste utredas parlamentariskt. På Moderaternas stämma i oktober togs ett litet steg i rätt riktning när partiet beslutade att utreda frågan internt. Liberalerna har ämnet på agendan på sitt landsmöte i mitten av november. Fler behöver ta aktiv ställning i frågan. Vad är din åsikt?

Annons
Annons
Annons