Annons

Arkadij Waxberg:Vem har makten i Rysslands demokrati?

Politisk dom I morgon faller domen över oljeoligarken Michail Chodorkovskij. Chansen att domaren ska komma med ett utslag som anstår en hedervärd jurist är liten, enligt Arkadij Vaksberg. Därtill är den politiska balansgången alltför svår.

Under strecket
Publicerad

I den oändliga strömmen av världshändelser som pockar på vår uppmärksamhet är just morgondagens händelser inte märkvärdigare än några andra. Samtidigt kan de få allvarliga följder. Ja, till och med ändra historien. Visserligen är det mindre sannolikt, men ändå …

Om den förväntade händelsen av någon politisk anledning – något annat kan det inte bli fråga om – nu inte skjuts upp till ett senare tillfälle, kommer domare Victor Danilkin i morgon, den 15 december, i Moskva att läsa upp domen i det så kallade ”andra målet” mot den vittberömde rannsakningsfången Michail Chodorkovskij och hans vän och kollega Platon Lebedev. Detta mål är anmärkningsvärt inte bara för det uppenbart absurda att ingen kan stjäla från sig själv lika mycket olja som produceras av alla oljeutvinningsföretag i landet tillsammans. Inte heller därför att det demonstrerade den nästan patologiska hämndlystnaden hos Rysslands härskare Vladimir Putin i all sin nakenhet. Men också det faktum att utgången av detta ärende kommer att ge en klar uppfattning om den verkliga situationen bakom Kremls höga murar. Visa vad vi kan och inte kan förvänta oss i den närmaste framtiden. Om dagens ryska regim har eller inte har en vilja att mjuka upp Putins politiska maktvertikal, eller om detta enbart varit en from förhoppning hos vissa optimister.

Annons
Annons
Annons