Annons

Mauricio Rojas:Vem ger folkhemsnostalgin konkurrens?

Svaren om vad Sverige framöver ska vara finns inte hos Sverigedemokraterna.
Svaren om vad Sverige framöver ska vara finns inte hos Sverigedemokraterna. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Debatten om flyktinginvandringen har oftast handlat om resurser och hur dessa kan användas bäst. Boende, skola, försörjning, språkinlärning, segregation och numera också invandringens volym upptar vår uppmärksamhet. Det är ytterst väsentliga frågor, men lämnar åt sidan än viktigare spörsmål som inte handlar om nykomlingarnas levnadsvillkor eller om hur många vi kan, av praktiska och kostnadsmässiga skäl, ta emot. De handlar i stället om Sverige och det svenska.

Ett land som präglades av en remarkabel etnisk homogenitet och en mycket stark känsla av samhörighet – allt det som folkhemmet representerade så väl – har på några decennier omvandlats till ett mångetniskt samhälle, där gemenskapsbanden människorna emellan avsevärt försvagats. Denna utveckling förstärks av globaliseringen och de transnationella gemenskaperna som den gör möjlig. Nuförtiden kan vi leva i samma land, men ändå i helt olika världar vad gäller kultur, identitet, lojalitets- och solidaritetsband.

Annons
Annons
Annons