Vem bryr sig om utsatta barn?

Under strecket
Publicerad
Annons

”En 13-årig flicka har erkänt att hon tänt på varuhusen i Skåne. Statistik visar att barn ligger bakom 50-80 procent av alla anlagda bränder// Det visar sig att hon tidigare tänt på flera LVU-hem och är känd av polisen sedan flera år.” Så lyder texten i SvD 6/12. Ja jag läste innantill. ”Känd av polisen.”
Artikeln slutar med följande text. ”13-åringen har kanske inte fått del av den hjälp som finns.” Nej förvisso inte. Jag tycker att alla vuxna i denna flickas närhet borde skämmas. Skämmas över den likgiltighet och slapphet som måste föreligga när ett barn blir så utsatt att det kan begå sådana handlingar.
Att ett barn inte blir omhändertaget, inte sett, inte lyssnat på av någon. Då är tillståndet i vårt land utarmat. Till er som hör om denna flicka, eller som har med ”barn på glid” att göra, till er skulle jag vilja ställa frågan:
Förstår ni er uppgift? Förstår ni vad som fordras av er? Det är inte förvaring det gäller, det är att omhänderta unga människor. Att ge den kärlek och trygghet som för
dessa barn är okända begrepp. När inte föräldrar eller annan närstående klarat omsorgen då måste det allmänna skyddsnätet träda till.

Marianne Johansson

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons