Vem bryr sig om hemlösa svenskar?

I debatten om hemlöshet och utsatthet, glöms nu svenskar ofta bort, skriver journalisten Carl Öström, som varnar för att grupper ställs mot varandra.

Under strecket
Publicerad
Annons

I debatten verkar allt fokus riktas mot hemlösa EU-migranter, framför allt romer. De syns överallt i landet och väcker känslor, både positiva och negativa. Det är ingen tvekan om att romerna är en av de mest marginaliserade folkgrupperna i Europa. Många vill hjälpa dem, vilket är positivt. Men i sammanhanget har hemlösa svenskar fört en undanskymd tillvaro, precis som tidigare.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning lever drygt 4 000 personer i hemlöshet i Stockholm, varav ungefär 20 procent i akut hemlöshet. Det innebär ungefär 800 personer. Enligt Stockholms stad, som genomför en årlig undersökning där den senaste matningen som presenterades i augusti 2012 visade att inte mindre än 2 866 personer levde i hemlöshet i huvudstaden. Siffrorna finns sammanställda i en rapport från Stockholms Stadsmission, Hemlös 2013. Där noteras det att både Socialstyrelsens och stadens siffror inte omfattar EU-migranter och bör tolkas försiktigt eftersom båda undersökningarna bara omfattar korta tidsperioder. Siffrorna är troligtvis en underskattning.

Annons
Annons
Annons