Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Björn Lindahl: Vem bryr sig om Grekland inför egen valuta?

Valutahandeln är världens största marknad. Enligt centralbankernas samarbetsorgan BIS handlas det med valutor för 53 000 miljarder dollar varje dag. Varför skulle det få några större konsekvenser om Grekland bryter ut från EU och återupprättar en egen valuta?

Alla vet att Greklands andel av Eurozonens samlade ekonomi är liten, bara en dryg procent. Handlar det inte om att svansen viftar med hunden när euron sjunker till sin lägsta nivå mot dollarn på elva år, dagen efter det grekiska valet?

Svaret är att det som sker i Grekland just nu är en del av en ständigt pågående kamp mellan centralbanker och regeringar i den ena ringhörnan och valutahandlarna i den andra.

Platsen för kampen ändrar sig; för några månader sedan var det Skottland och Katalonien, om några veckor flyttas intresset över mot nästa kamp, som kan bli folkomröstningen i Storbritannien om EU, eller någon annan storpolitisk händelse.

Annons
X

Det är kraftmätningar mellan politik och ekonomi där alternativen är så tydliga att det går att räkna på oddsen i förväg. Centralbankchefernas tal på fastlagda tidpunkter, folkomröstningar och val är det som koordinerar valutahandeln. Varje händelse kan sedan reflekteras på ett nästan oändligt sätt i förhållandet mellan de olika valutorna, obligationer och guldpriset.

Det valutahandlarna är på jakt efter är volatilitet, det vill säga att valutakurserna rör sig kraftigt mot varandra på grund av de politiska händelserna. Det är då pengar kan vinnas eller förloras. Men det måste också finnas en motpart som tror på ett motsatt utfall. Allra bäst för valutaspekulanterna är det när en centralbank låser sig till ett mål. Men de kan också få en rak höger om centralbanken plötsligt ändrar politik, som när den schweiziska centralbanken den 15 januari släppte låsningen till euron och schweizerfrancen rusade med 28 procent mot euron på en dag.

Valet i Grekland har bidragit till att pressa ned euron. Men det är från en redan låg nivå där den europeiska centralbankens, (ECB) ekonomiska stimulanspaket är den viktigaste faktorn.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När valet i Grekland nu är över blir alternativen mer oöversiktliga. Det vinnande oppositionspartiet Syriza vill omförhandla landets lån, som till 80 procent har gjorts med det som kallas trojkan, det vill säga EU, ECB och den internationella valutafonden (IMF). Trojkan säger klart nej till att skriva ned lånen. Att göra det skulle kunna leda till likande åtstramningsuppror i andra europeiska länder. Men det finns andra sätt. De lån Grekland har förfaller i genomsnitt om 16 år. Det kan förlängas så att avdragen blir mindre.

  Syriza har visserligen ett klart folkligt stöd i Grekland för att ändra den åtstramningspolitik som förts. Men om landet verkligen bryter villkoren för de 240 miljarder euro som trojkan bidragit med blir konsekvensen ytterligare nedskärningar. Grekland har inte något förtroende på den öppna marknaden som låntagare och kan därför inte låna mer pengar av privata banker.

  Det mest troliga är därför att Greklands tillfälliga huvudroll på valutamarknaden snabbt kommer att gå över och att det blir någon form av kompromiss med trojkan. Men först måste en ny grekisk regering bildas. Om förhandlingarna mellan den och trojkan bryter ihop kan det bli en ny runda med spekulationer om att Grekland lämnar EU och/eller euron.

  Risken för att det i sin tur skulle smitta över på länder som Spanien och Portugal är emellertid mindre, jämfört med det förra grekiska valet 2012. Under måndagen var effekten liten på spanska 10-års obligationer, som används som riktmärke. Räntan sjönk med 0,1 procentenheter. Inte heller på aktiemarknaderna var reaktionerna stora. Börsfallet i Aten blev på knappt fyra procent på måndagsmorgonen, men börsen återhämtade sig så att fallet blev en procent senare under dagen.

  Börsen i Frankfurt steg med en procent.

  Det kan knappast tolkas som ett massivt missförtroende.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X