Annons
X
Annons
X

Vem bör få årets Nobelpriset i litteratur?

I dag klockan 13.00 offentliggörs Nobelpriset i litteratur.
Världens kulturskribenter tycker till om vilka de anser bör få priset.

Bild 1 av 1

Bild 1 av 15

”Jag föredrar Yuko Tsushima”

Yuko Tsushima.

Kojin Karatani, professor i litteratur, författare och filosof (Japan):

–Jag skulle föredra den japanska författaren Yuko Tsushima. Hon är verkligen allt man kan förvänta sig att en Nobelpristagare ska vara. Hon har en medfödd talang för berättande och har skrivit flera verk i olika genrer. Tsushima är även en politisk aktivist som arbetar för minoriteter som Ainu-folket och taiwanesiska bergsfolk, för att inte nämna hennes arbete för kvinnor.

Annons
X
Annons
X
Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1

Bild 2 av 15

”Oates är en av mina favoriter”

Foto: DAN HANSSON

Sabine Audrerie, litteraturkritiker på La Croix och France Culture, (Frankrike):

– Jag förväntar mig att Nobelpriset belönar både kända och okända författare, unga och gamla, så länge deras verk en dag kan ge återsken bortom västvärlden. Framtidens litteratur representeras för mig lika väl av den vidunderliga amerikanska författaren Joyce Carol Oates, vars verk undersöker våldsutbrott både inom familjer och i samhället, som av den mjuka, skarpsynta Annie Ernaux, som har förmågan att visa varje individs del av det kollektiva. Av den spanske virtuosen Enrique Vila-Matas eller den subtile belgaren Eugène Savitzkaya. Av ungraren László Krasznahorkai eller tysken Reinhard Jirgl. De är mina favoriter till Nobelpriset, om vi för en stund bortser från att den berömda listan över “tänkbara Nobelpriskandidater” inte existerar utanför kritikernas fantasier.

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 15

”Adonis bör få det”

Foto: TT

5, Adonis, odds 10/1, syriansk poet, född 1930. Han har skrivit mer än tjugo böcker på arabiska.

Darryl Accone, litteraturredaktör på Mail & Guardian (Sydafrika):

– Ali Ahmad Said Asbar, mer känd under sin pseudonym “Adonis”. Hans slående, bildstormande modernism, som bryter den poetiska textens rätlinjighet och förstorar den arabiska lyriktraditionen på samma sätt som T S Eliot radikalt influerade den engelska lyriken. Men det finns en myriad av andra anledningar till att han bör få det, till exempel att Adonis lyrik är det bästa motexemplet till hans egen åsikt att “det är över för araberna – inte som folk, men som en skapande rörelse”, som han uttryckte i The Guardian 2012. Hans sätt att se på den arabiska vårens nyanser är inte alltför populärt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 15

  ”Dags för en amerikan igen”

  Philip Roth från USA.

  Knut Olav Åmås, kulturredaktör på Aftenposten (Norge):

  – Min första kandidat är Amos Oz, den israeliske, judiske författaren. Han har som få andra författare med konstnärlig blick bearbetat den eviga Mellanösternkonflikten. Grävt djupt i den judiska identiteten i allmänhet och förutsättningarna för fredlig samexistens mellan israeler och palestinier i synnerhet. Denna konflikt är nyckeln till mycket av oron i Mellanöstern, och till den arabiska världens vrede mot västvärlden i dag. Min andra kandidat är den amerikanske, judiske författaren Philip Roth. Nu är det på tiden att Nobelpriset i litteratur går till en amerikansk författare igen. Roth undersöker som ingen annan vad det innebär att vara judisk och amerikan.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: BERNAT ARMANGUE Bild 1 av 1

  Bild 5 av 15

  ”De väljer aldrig favoriter”

  Foto: BERNAT ARMANGUE
  1. Haruki Murakami, odds 9/2. Japansk författare. Kafka på stranden, 1Q84 och Norwegian Wood är bara några av hans kända verk.

  Laura Miller, USA, författare och kritiker på nättidningen Salon och New York Times (USA):

  – Margaret Atwood, Haruki Murakami och Ngugi wa Thiong’o. Jag hatar nästan att lista dem, det känns alltid som att Akademien aldrig väljer favoriterna.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 6 av 15

  ”Utsökt och fascinerande”

  António Lobo Antunes.

  João Céu e Silva, litteraturkritiker på Diário de Notícias (Portugal):

  – Den portugisiske författaren António Lobo Antunes. Hans böcker utgör det portugisiska språkets mest utsökta och fascinerande litteratur. Ända sedan sin första roman har Lobo Antunes överraskat och fascinerat dem som önskat förstå människans djupaste värderingar och tankar. Jag skulle även vilja föreslå den syriske poeten Adonis som slagits för sanningen under hela sitt liv. Varje dikt visar att mänskligheten har en framtid om man tillåter sig inspireras av ord, prosa och poesi.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: WIKIPEDIA Bild 1 av 1

  Bild 7 av 15

  ”Skriver om USA:s gayvärld”

  Foto: WIKIPEDIA

  Edmund White.

  Philip Teir, kulturchef på Hufvudstadsbladet (Finland):

  – Som situationen ser ut i Ryssland just nu vore det uppfriskande om Svenska Akademien gjorde en markering och gav priset till en homosexuell författare, till exempel Edmund White. Hans starkt självbiografiska böcker om 1900-talets amerikanska gayvärld försvarar definitivt sin plats i en Nobelkanon. Eftersom han är amerikan skulle det också vara ett sätt för Akademien att göra upp med sin två decennier långa beröringsskräck när det gäller USA.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 8 av 15

  ”Mitt svar är Philip Roth”

  Philip Roth.

  Shi Jianfeng, kulturjournalist på Shanghai Oriental Morning Post, (Kina):

  – Mitt personliga val är den japanske författaren Haruki Murakami, som är väldigt omtyckt i hela Östasien. Men vi vet också att Murakami inte kommer att bli den lycklige i år, eftersom han är för populär, samt på grund av att Mo Yan fick priset i fjol. Så mitt svar är Philip Roth. Amerikanska författare har ignorerats av den Svenska Akademien sedan tjugo år tillbaka, vilket jag tycker är orättvist. Roths rötter sträcker sig djupt ned i den amerikanska litterära traditionen, och han har under femtio år beskrivit det amerikanska samhället från medelklassen till frågor om terrorism. Flera av hans böcker är också publicerade i Kina, och jag tror att fler kinesiska läsare skulle få upp ögonen för Philip Roth om han tilldelades årets Nobelpris i litteratur.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP PHOTO/CHARLIE NEIBERGALL Bild 1 av 1

  Bild 9 av 15

  ”Robinson - en verklig konstnär”

  Foto: AP PHOTO/CHARLIE NEIBERGALL

  Marilynne Robinson.

  Irene Sabatini, författare och kulturskribent (Zimbabwe):

  – Jag skulle älska om Nobelpriset gick till Marilynne Robinson, eftersom hon för mig är på riktigt: en verklig konstnär med någonting viktigt att säga. I sitt språk är hon precis, skarp och samtidigt vältalig. Oavsett om det handlar om pastor John Ames i hans fiktiva biografi i “Gilead”, Jack Broughton och Glory i “Home” eller Ruth och Lucille i “Systrar olika som bär”, bär Robinsons romanpersoner på en emotionell, filosofisk och moralisk tyngd. Hennes romaner känns aldrig gamla; de är uthålliga berättelser om de många vägar livet kan ta. Robinson skriver med formidabel intelligens om människans skörhet och styrka, och den glädje och de bekymmer som familj och gemenskap ger.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: THOMAS KIENZLE/AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 15

  ”Han har skapat ett eget språk”

  Foto: THOMAS KIENZLE/AP
  1. Peter Handke, odds 12/1, är en österrikisk författare. Han har även verkat som översättare och filmregissör. Har skrivit mängder av böcker, från Dörrknackaren 1969 till Don Juan 2006.

  Thomas Steinfeld, kulturchef på Süddeutsche Zeitung (Tyskland):

  – Det finns en levande författare, som på allvar förändrade världslitteraturen. Man kan fråga Karl Ove Knausgård eller Orhan Pamuk, titta på franska filmer lyssna till Van Morrison, eller man kan gå till Claus Peymanns teaterföreställningar. Överallt stöter man på Peter Handke. Han har skapat ett eget språk, som blivit förebild till otaliga författare, hans verk har en storlek och variationsbredd som ingen annan nu levande författares och hans böcker är översatta till alla världsspråk och många andra till. Han har gett det episka berättandet ett nytt liv. Han är till och med en behaglig människa. Men han kommer aldrig att få Nobelpriset. Låt oss säga så här: Det är inte hans fel.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: LARS PEHRSON / SVD Bild 1 av 1

  Bild 11 av 15

  ”En sällsynt prosa”

  Foto: LARS PEHRSON / SVD

  David Grossman.

  Robert McCrum, redaktör på The Observer (Storbritannien):

  – David Grossman. För en livstid av sällsynt prosa.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP PHOTO/DAN BALILTY Bild 1 av 1

  Bild 12 av 15

  ”Lyckats tolka vår tids smärta”

  Foto: AP PHOTO/DAN BALILTY

  David Grossman.

  Paolo di Stefano, litteraturkritiker på Corriere della Sera (Italien):

  – Den israeliska författaren David Grossman. Med ett precist språk har han lyckats tolka vår tids smärta med utgång från sina egna minnen, sitt folk och sin samtid och genom att återberätta sin egen sorg. Utan förebråelser, utan självömkan och utan klichéer har han skapat moderna sagor som berättar om “det där outtalbara”, sagor som ständigt närmar sig smärtans yttre gränser. Och han fortsätter, med ett uppenbart lugn och stor poesi, att ta upp svåra och allomfattande teman, även för framtida generationer.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 13 av 15

  ”Märkligt att Kundera inte fått”

  Foto: AP
  1. Milan Kundera, odds 25/1. är en tjeckisk författare född 1929. Flera av hans romaner har filmatiserats. Han blev fransk medborgare år 1981 och är bosatt i Paris. Långsamheten, Identiteten, Varats obärliga lätthet och Skämtet är några av hans verk.

  Florence Noiville, litteraturkritiker på Le Monde, Frankrike

  – Möjligtvis är det på grund av att han bor i Paris, men jag alltid har tyckt att det är märkligt att Milan Kundera aldrig har tilldelats Nobelpriset i litteratur. Hans romaner beskriver väl det komplexa och slingrande mänskliga psyket. Lika levande är hans skildring av totalitära regimer - han har bidragit till att vi bättre förstår dagens så viktiga Centraleuropa. Slutligen bör han få det för att han skapat ett författarskap på två språk (vilka). Jag slås också av att Kundera ständigt finner nya läsare. Han är en författare som går hem i många generationer, vilket inte är så vanligt.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 14 av 15

  ”Han utforskar ensamheten”

  Karel Schuman.

  Claire Devarrieux, litteraturredaktör på Libération, Frankrike

  – Mitt val är den afrikaansspråkige författaren Karel Schoeman, född 1939, vars romaner utforskar ensamheten. En man kommer att dö i Bloemfontain, en gammal dam minns sin barndoms gård, en poet beskådar hur inbördeskriget härjar en stad som långsamt överges. Förutom när han berör naturens skönhet och storslagenhet visar Schoemans verk en radikal stränghet som aldrig förminskar människans svåra öden. Dessa romanpersoner, som saknar familj och som till en början kan kännas främmande, är mirakulöst rotade i den värld de en dag ska lämna, annars skulle de bli avskurna. Det är troligt att kärnan i Schoemans hela författarskap består av författarens ensamhet.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 15 av 15

  ”Jag önskar en asiat - igen”

  Haruki Murakami från Japan.

  Li Jingze, litteraturkritiker på People’s Literature Magazine, Kina

  – En sak är säker: årets litteraturpristagare kommer inte att vara från Kina. I år önskar jag däremot att en annan asiat får motta Nobelpriset: Haruki Murakami. Hans romaner är fabler som fångar människans förutsättningar i den globala eran. Jag hoppas att vi i raden av Nobelpristagare kommer att få se en författare präglad av lätthet - Murakami använder inte starka, breda narrativ och speglar, med stor fantasi, människans innersta. Hans metaforer och retorik berikar och hans berättelser stärker läsarnas självkänsla.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X