Annons

Vem blir först med valuta för pengarna?

Utvärderingen av stat och kommun har gått från ”iskall” till ”småvarm” men behöver bli ”stekhet”. Skatterna ­måste räcka till mer än idag.

Under strecket
Publicerad

Bloggaren Johan Ingerö tar upp en ny karriär som ombudsman. Numera är han SlösO: Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar. Hur stora resurser han får till sitt förfogande av sponsorerna Timbro och Skattebetalarna är oklart, men det är väl fara värt att de blir mindre än Riksrevisionens. Att ta sig an misshushållningen i stat och kommun på egen hand är ingen liten uppgift, men tipsformuläret på www.sloso.se bör i alla fall förse den formuleringsglade Ingerö med gott om uppslag till sitt skrivande. Redan de första uppgifterna om skenande kostnader för en badanläggning i Lund och statligt miljardstöd till ett bredbandsnät som nu har sålts för en krona ger mersmak. Ja, eller precis tvärtom.

Den offentliga ekonomin omsätter väldiga belopp. Enligt Ekonomistyrningsverket uppgick statens utgifter till 827 miljarder kronor i fjol och kommunsektorn gjorde av med nästan lika mycket. En helt vanlig kommun bedriver numera miljardverksamhet håller på med allting mellan himmel och jord. Även små effektiviseringar och tydligare prioriteringar kan ge upphov till stora besparingar.

Annons
Annons
Annons