Demonstranter ger sitt stöd till Charlie Gards föräldrar i deras kamp för att pojken ska få resa till USA för att få en alternativ behandling.
Demonstranter ger sitt stöd till Charlie Gards föräldrar i deras kamp för att pojken ska få resa till USA för att få en alternativ behandling. Foto: Matt Dunham/AP

Vem bestämmer hur en värdig död ser ut?

Varför måste en sjuk människa dö, trots att det finns behandling, medan en annan tvingas leva vidare fast han skulle vilja dö? Med anledning av två aktuella brittiska rättsfall ställer Kenan Malik frågan vad det egentligen innebär att dö en värdig död.

Publicerad

Två aktuella rättegångsförhandlingar i London blottlägger hur svårt det är att slå fast vad det innebär att dö värdigt. I det ena fallet är det föräldrarna till ett svårt sjukt barn, Charlie Gard, som vädjar om att domstolen ska förbjuda att deras sons livsuppehållande vårdåtgärder avslutas och att han i stället ska få resa till USA för alternativ behandling. I den andra rättstvisten vill Noel Conway, som är obotligt sjuk i en motorneuronsjukdom, att domstolen ska tillåta att läkare hjälper honom att avsluta sitt liv vid en tidpunkt som han själv väljer.

Det tragiska fallet med Charlie Gard har orsakat rubriker världen över och både påven och Donald Trump har erbjudit hjälp. Charlie lider av en sällsynt genetisk sjukdom som gör att hans celler inte producerar tillräckligt mycket energi för att upprätthålla normala kroppsfunktioner. Han vårdas för tillfället på Great Ormond Street-sjukhuset i London och lider av muskelsvaghet, drabbas av återkommande anfall och hans inre organ sviktar. Enligt läkarna har hans hjärna fått ”katastrofala och obotliga skador”. Han får livsuppehållande behandling, men nu vill läkarna stänga av apparaterna.