Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Inger Atterstam: ”Vem är redo att agera i Sverige?”

SvD:s granskning av vaccinbesluten i Socialstyrelsen har väckt uppmärksamhet och bestörtning. Trots att så mycket stod på spel hamnade jävsfrågorna i bakvattnet. Inte så konstigt, egentligen.

Tre av experterna som gav råd om HPV-vaccineringarna hade nära kopplingar till vaccinindustrin. Utan tvekan. Ändå fick de vara kvar vad än aldrig så välmenande jävsavtal statuerar. Ansvariga upprepar det eviga förklaringsmantrat: de är ju de bästa.

Men de tre vaccinexperterna är ingalunda unika. Tvärtom. Systemet med att knyta ledande forskare, läkare och experter till läkemedels- och andra kommersiella företag är ett gammalt beprövat verktyg i all slags marknadsföring och lobbyarbete.

Det kallas KOL – key opinion leaders (ungefär ledande opinionsbildare). Identifiera ledande personer (ofta de som brinner för sitt ämne) på ett område, de som människor lyssnar på och som har förtroende och stark position, ge dem betalda uppdrag av olika slag som konsulter, föredragshållare, rådgivare, bjud på resor, konferensbesök, ge forskningsanslag, bygg successivt upp ett förtroende.

Annons
X

KOL-personens uppgift är att – som det formuleras i de svenska jävsreglerna – ”låna ut sitt namn”, medverka i marknadsföring genom att säga det som företaget själv inte kan säga, det gäller både inåt mot kollegor till exempel i föreläsningar och utåt mot politiker och allmänhet, inte minst att göra för företaget gynnsamma uttalanden i medierna.

Företeelsen är utbredd och de mest anlitade KOL-personerna kan tjäna stora pengar. I USA finns forskare som tar in över 200 000 extradollar per år.

Speciellt känsliga blir dessa band när KOL-experterna väljs in i olika myndigheters expertgrupper som ska fatta beslut som kan gynna läkemedelsföretagen. Det handlar om mångmiljonbeslut som till exempel om ett vaccin ska skattesubventioneras, om gränserna för att behandla högt blodtryck ska sänkas och miljontals fler ska ha börja äta och köpa de aktuella läkemedlen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nej, men inte påverkas väl jag, slår experterna alltid ifrån sig. Jag fattar alltid beslut efter vad som är bäst för patienterna.

  Det tror nu inte alla och därför har myndigheter, läkemedelsverk och socialstyrelser i många länder skapat jävsregler. Ändå fortsätter larmrapporterna att komma: si och så många av experterna i den och den gruppen var jäviga. Systemet lever uppenbarligen vidare.

  Men inom kort kan kanske förutsättningarna långsamt förändras. Efter nyår öppnades i USA en stor nationell databas. Där ska ett 70-tal läkemedelsföretag rapportera in alla ersättningar till amerikanska läkare och forskare som överstiger 10 dollar. Databasen ska vara öppen och sökbar för alla och namn på samtliga mottagare offentliga. Beslutet har tagits i USA:s kongress.

  För två år sedan startade fem av USA:s ledande medier, bland dem public service-radion, en liknande databas som kallas ProPublica. Den innehåller uppgifter från sju av de största läkemedelsföretagen och deras ersättningar till 17 000 läkare, sammanlagt 257 miljoner dollar under två år.

  I USA är det alltså politikerna och medierna som agerar.

  Vem är redo i Sverige?

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X