Annons

Nicklas Berild Lundblad:Vem är rädd för det växande teknikhotet?

De tekniska systemen bakom allt från tunnelbanor till sjukhus och börshandeln blir alltmer komplexa.
De tekniska systemen bakom allt från tunnelbanor till sjukhus och börshandeln blir alltmer komplexa. Foto: Tom Merton/TT

I takt med att tekniken blir alltmer sofistikerad blir den också allt svårare att fullt ut begripa, vilket medför att våra tekniska system kan kollapsa på sätt som ingen kan förutse. De växande riskerna går dock hand i hand med framsteg som är svåra att tacka nej till.

Under strecket
Publicerad

Den som verkligen vill lära sig hur något fungerar kan lära sig en hel del genom att studera hur det går sönder. Den tyske filosofen Martin Heidegger observerade att när teknik går sönder avslöjar den sig som just teknik, och därmed blir mekanismerna bakom tekniken tydligare och nästan omöjliga att ignorera. Vår förståelse av något är egentligen inte komplett innan vi har vunnit insikt om hur det förvandlas och förändras – och sammanbrottet är en av de absolut viktigaste förändringarna vi kan studera.

Idag är tekniken djupt inbäddad i vårt samhälle och de stora tekniska system som vi lever i går också sönder. Inom informatiken räknar man ibland med fyra olika klasser av system: de enkla, de komplicerade, de komplexa och de kaotiska. Många av våra stora tekniska system började som enkla, men har över tiden kommit att utvecklas längs en bana där de snabbt blivit komplicerade och sedan komplexa. 

Annons
Annons
Annons