Annons
X
Annons
X

Vem är egentligen Mitt Romney?

Frågan ställdes i kampanjer 1994 och 2008 utan något entydigt svar utöver: lyckad affärsman, lojal familjefar, miljonär, mormon. På kvällen den 6 november kommer det att visa sig ifall han övertygade väljarna om att han har de kvaliteter som krävs för att bli president.

1957: Familjefoto visar George Romney tillsammans med sonen Mitt i hemmet i Detroit.

1957: Familjefoto visar George Romney tillsammans med sonen Mitt i hemmet i Detroit. Foto: AP

PORTRÄTT: REPUBLIKANERNAS KANDIDAT

MITT ROMNEY Under såväl 2011 som 2012 har SvD följt Mitt Romney på den så kallade kampanjstigen. Vid fler än ett tillfälle stod Jim Wilsons vita pick-up-truck parkerad intill valmötet och han svarar så här på frågan om vem Romney är:

– Varm. Omtänksam. Bryr sig. Lyssnar. Erfarenhet. Och, integritet, vilket jag verkligen insett när jag lärt känna honom.

Nej, Jim Wilson, denna kväll utanför en mellanstor stad i Pennsylvania, behöver inte söka efter ord för att beskriva kandidaten som ska göra att hans barnbarn slipper arvet efter Barack Obama.

Annons
X

Men, få väljare kan ägna så mycket tid åt en enda kandidat och hittills har lite av de karaktärsdragen Wilson radar upp nått ut. De egna, republikanerna, ägnade ju månader i vintras och våras åt att hitta ett alternativ, en ”icke-Romney”. Och i väljarkåren i stort förblir gapet stort i en kategori, den de gillar mest, mellan Romney och den sittande presidenten Barack Obama.

LÄS OCKSÅ: Religionen hotar slå mot Romney

Först en återblick till 1950-talet. Mitt, sladdis i familjen Romney, följde sin pappa i hasorna. George Romney som växte upp i en mormonkoloni i Mexiko arbetade sig upp till toppen i bilföretaget American Motors och valdes senare till guvernör i Michigan. Försöket att nå presidentposten, 1968, misslyckades. Fast just årtalet kanske antyder att George Romney var moderat, med åsikter som knappast skulle platsa i dagens republikanska parti.

– Jag älskar bilar, tillhör Mitt Romneys favoritrepliker som kan härröras till åren i Detroit med den beundrade fadern – och denne blev sedan i sin tur stolt över sonen, inte minst för att han tjänat mer pengar.

Mitt Romney själv påverkades aldrig av 1960-talsandan eller protesterna mot Vietnam-kriget. Mest kände han av stämningarna som missionär i Frankrike. Dörrarna slängdes allt som oftast igen med anti-amerikanskt glåpord mitt framför näsan på de välkammade unga männen från mormonkyrkan. Det var då Romneys tro och arbetsdisciplin utvecklades och han har godmodigt skojat om att han inte omvände många själar.

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom Mitt Romney

Fast hemma i Michigan hade han och hans far bidragit till en livsviktig konvertering, av fästmön Ann Davies. När paret gifte sig i kyrkan fick Anns föräldrar som icke-mormoner inte vara med. Efter flytten till Boston-trakten inleddes en traditionell tillvaro, med Mitt som familjeförsörjare och Ann som hemmafru. Egentligen hade hon sex söner, har hon sagt, med Mitt som minst lika bråkig som pojkarna. Den äldste sonen, Tagg, betonar att en regel var helig – ingen fick säga något nedsättande till eller om mamma.

Parallellt med jobbet, först som välbetald businesskonsult, sedan som riskkapitalist, åtog sig Mitt Romney ansvarsfulla poster i lokala mormonförsamlingen. I vittnesmålen återkommer berättelser om hur makarna Romney tog sig tid att hjälpa andra, ofta anonymt och i många år framåt. Men någon har också framträtt med berättelser om att Romney, som religiös vägledare, varnat mot abort.

Idag förmodas Mitt Romneys personliga förmögenhet uppgå till minst 250 miljoner dollar (sådär 1,5 miljarder kr) och det tack vare de många åren i bolaget oerhört framgångsrika Bain Capital. Som chef beskrivs han mer som skicklig teoretiker än som djärv risktagare, opersonlig men också med medkänsla som visade sig i att hela personalen engagerades i jakten på den försvunna dottern till en av de anställda. Tack vare ett mycket generöst pensionsavtal håvar han fortfarande in utdelning i storleksordningen 20 miljoner dollar per år, som för övrigt beskattas lägre än förvärvsinkomster.

– I slutänden var det fler vinstföretag än förlustföretag i Romneys balansräkning på Bain, summerar Boston-journalisterna Michael Kranish och Scott Helman i inträngande biografin The real Romney.

Den riktige Romney är en skarpt analytisk, energisk och målmedveten men också reserverad människa. Att spänna fast en bur med familjens hund på biltaket under en semesterresa till Kanada ingick helt enkelt i den känslomässigt avskalade praktiska problemlösningen, likaså att stanna och spola av hund och bil efter en av sönernas larm om en brun sörja som rann nerför bakrutan.

FAKTA: Romney nära att dö i en bilolycka i Frankrike

Genomgående påpekas att Romney inte har många nära vänner utanför familjen och att han aldrig trivts med den amerikanska politikens krav på ryggdunkande och flirtande med viktiga målgrupper. Han är förvisso skicklig på att dra in pengar (utöver de belopp han bidragit med ur egen ficka) men lyckas sällan med den medryckande retorik som Barack Obama fulländade med sitt Yes, we can-crescendo.

I slutänden var det fler vinstföretag än förlustföretag
Journalisterna Michael Kranish och Scott Helman i biografin The real Romney

Efter att ha iakttagit Mitt Romney i både små intima och större sammanhang är det bara att hålla med om slutsatserna att han inte är någon ”naturlig kampanjare” som Ronald Reagan, Bill Clinton eller George W Bush. Alla fick höga poäng i viktiga ”likeability”-nischen som i de senaste valen spetsats till som Vem vill du helst ta en öl med? Alltså, inte applicerbar alls för Romney som i likhet med andra mormoner inte dricker alkohol, kaffe eller te. Snararer för tankarna 2012 till Massachusetts-demokraterna Michael Dukakis och John Kerry, förlorare 1988 respektive 2004.

Romney har emellertid en egenskap som absolut inte bör underskattas. Han är villig att gå mycket långt för att revanschera sin far och uppnå detta mål, som alla andra i sitt liv, inklusive att få Ann att svara ja.

Mitt Romney vill bli president, så mycket är säkert. Det kan komma att visa sig att vd-argumenten inte riktigt räcker för att vinna valet. Särskilt inte om de socialkonservativa stannar hemma och de oberoende inte övertygas om att en före detta riskkapitalist kan skapa jobb. Misstänksamhet mot mormonismen förmodas däremot ha avtagit under årens lopp – fast Romney undviker ämnet och förlorar därmed möjligheten att lyfta fram den delen av sin personlighet och sitt liv.

Jim Wilson kan berätta om åtskilliga han mött under sina resor efter Romneys buss och han gissar att han delat ut 20 000 Romney-plakat.

– Mina misstankar om att Barack Obama inte var redo besannades. Jag är fiskalt konservativ och det är därför jag stöder Mitt Romney – och ju mer folk lär känna honom, desto mer kommer de att gilla honom.

Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

FÖRSVARET: ”Har kvar Bushs antiterrorpolitik”

PENSIONERNA: Systemet får var dag nya dödsdomar

MILJÖ: Romney: Stoppa kriget mot kolkraften

SJUKVÅRD: Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

EKONOMI: Romney mot Obama, Reagan mot Keynes

INVANDRING: En av de mest infekterade samhällsfrågorna

VAPENLAGAR: Kandidaterna duckar i vapenfrågan

SKOLAN: Här är USA sämre än både Finland och Kina

SKATTER: Medelklassen fokus i viktigaste frågan

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11?

quiz.svd.se

90-tal: Vilket blev serieskyttens namn?

quiz.svd.se

80-tal: Varför blev Ferraro historisk?

quiz.svd.se

70-tal: Härjade i NY, vad kallades han?

quiz.svd.se

60-tal: Vad hette berömd månlandare?

quiz.svd.se

Historia: Vad kan du om USA:s presidenter?

quiz.svd.se

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

Annons
Annons
X

1957: Familjefoto visar George Romney tillsammans med sonen Mitt i hemmet i Detroit.

Foto: AP Bild 1 av 13

1960: Familjefoto visar Mitt Romney, pappa George och hans bror Scott i deras hus i Bloomfield Hills.

Foto: AP Bild 2 av 13

1965: Mitt Romney tillsammans med framtida hustrun Ann Davies på bal.

Foto: AP Bild 3 av 13

1994: Dåvarande demokratiske senatorn Edward M. Kennedy och republikanske utmanaren Mitt Romney under en tv-debatt.

Foto: AP Bild 4 av 13

1994: Mitt Romney kandiderar till senaten i Massachusetts.

Foto: AP Bild 5 av 13

2001: Mitt Romney organiserade vinter-OS 2002 i Salt Lake City i Utah. Här håller han upp den olympiska elden i Panathinaikostadion i Aten.

Foto: AP Bild 6 av 13

2005: Mitt Romney, då guvenör i Massachusetts, möter Afghanistans president Hamid Karzai i Boston.

Foto: AP Bild 7 av 13

2007: Mitt Romney slogs för att vara republikanernas man redan i valet 2008. Här vid ett kampanjstopp i Merrimack.

Foto: AP Bild 8 av 13

2008: Solen går upp vid horisonten över Nevadaöknen. Mitt Romney på väg till ett kampanjstopp i Elko.

Foto: AP Bild 9 av 13

2008: Mitt Romney får en kram av Eloise Nyhan Denker, 4 år.

Foto: AP Bild 10 av 13

2008: Mitt Romney håller fram mikrofonen till en deltagare i publiken under kampanjen 2008.

Foto: AP Bild 11 av 13

2012: Makarna Romney under presidentvalskampanjen i år.

Foto: REUTERS Bild 12 av 13
Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X