Annons
X
Annons
X

Vem är det som hycklar?

Antingen har S en jobblinje, och då hycklar de i kritiken mot nya sjukförsäkringen. Eller så är deras kritik ärligt menad, men då hycklar de om att de har en jobblinje.

Det avlossades många hårda ord i riksdagen igår. Debatten gällde de förändringar i sjukförsäkringen som regeringen genomför helt i linje med sin övriga jobbpolitik.

Vänsterpartiets LiseLotte Olsson var värst. Hon påstod att ”människor begår självmord på grund av er politik”. Socialdemokraternas talesman i socialförsäkringsfrågor, Veronica Palm, lindade in resonemangen mer men menade ändå att regeringen fattat ”djupt cyniska beslut”.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tonläget är beklagansvärt. Men det är också förbryllande om det är menat att mötas som seriös kritik.

  Annons
  X

  Alltsedan Socialdemokraterna förlorade valet 2006, och Mona Sahlin blev partiledare, har ett idogt arbete inom Socialdemokraterna lagts på att skaffa en egen trovärdig jobbpolitik. Särskilda rådslag hölls för att vaska fram nya politiska idéer, och med motioner och på kongresser har man ihärdigt betonat att en ny socialdemokrati innebär en acceptans för jobblinjen. Somligt tankegods har man, kan man ana, importerat från Alliansen, och somligt har man motvilligt accepterat – såsom jobbskatteavdraget som oppositionen nu har godtagit i tre steg (men inte i det sista fjärde).

  Det råder egentligen, om man ska tro vad som sagts, samsyn om att sjukförsäkringssystemen måste reformeras, så att friska människor inte ska hållas utanför arbetsmarknaden, och för att de gemensamma pengarna ska gå till behövande och inte till fuskare. Inte heller Socialdemokraterna vill tillbaks, om man får tro deras ord, till vad som gällde under Göran Persson, då 140 personer om dagen under tio och ett halvt års tid tvingades ut i utanförskap och vad som i praktiken var förtidspension.

  Exempelvis hette det i Socialdemokraternas budgetmotion
  Jobben först att ”är man inte längre sjuk är det självklart att man ska återgå i arbete eller söka ett nytt arbete – men det ska gälla redan från första dagens sjukskrivning”.

  I regeringsställning hade S troligen varit tvungna till samma reformer. Men då hade det låtit annorlunda.

  I den nya boken
  Reform (Norstedts) diskuterar ett antal forskare förutsättningar för politiska reformer. Bland annat konstateras att S-regeringar har lättare att skära i den offentliga sektorn, om de väl gör det (som vid kriser).

  Kanske beror det på att de uppfattas som välvilliga, trots att den förmenta välviljan är ett hyckleri. Sannolikt är S tacksamma att regeringen får reformen på plats.

  Det är det, Veronica Palm, som är cynism.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X