Annons

Elsa Westerstad:Vem är det som är aningslös Lisa Bjurwald?

I år blir det bokmässa utan högerextrema Nya Tider.
I år blir det bokmässa utan högerextrema Nya Tider. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att porta högerextrema Nya Tider från att ställa ut på Bokmässan löser inte problemet med hat och hot mot kulturutövare. Det skriver SvD:s Elsa Westerstad i ett svar till Lisa Bjurwald, författare och chefredaktör för Författaren.

Under strecket
Publicerad

Lisa Bjurwald tycker att jag är aningslös, för att jag enligt Bjurwald ställer frågan ”Varför är det så skönt att årets Bokmässa är nazistfri?”. Problemet är bara, och det är inte ett litet problem i sammanhanget, att det är en fråga jag aldrig har ställt. Jag skriver att jag ”har svårt att dela den lättnad som uttrycks av många i kulturvärlden över att Nya Tider är portade från årets bokmässa i Göteborg. Vad är det som är så glädjande?”

Därefter för jag ett resonemang om vikten att värna åsiktsfriheten för alla som vill och kan samtala, och som håller sig inom lagens gränser. För att prat alltid är bättre än tegelstenar. För att de med extrema och till och med obehagliga förhållningssätt till världen inte försvinner för att de motas bort från ”vanliga” arenor utan snarare närs i sitt hat mot samhällets elit och etablissemang. För att Bokmässan, som säger sig vara ”en öppen arena för fri åsiktsbildning”, visar att man inte vet vad åsiktsfrihet är.

Annons
Annons
Annons