Annons
X
Annons
X

Vem är Chris O´Neill?

Det är genom gemensamma vänner som en finansman från Upper East side på Manhattan har funnit sin prinsessa. Enligt Chris O'Neill kände han omedelbart ”något alldeles särskilt för Madeleine”.

SE HOVETS FÖRLOVNINGSVIDEO HÄR

– Mitt intryck är att Chris O'Neill är en stabil, mogen person med bra bas att stå på, både genom erfarenheter och utbildning. Han är också lite äldre än Madeleine, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets tidigare presschef som har haft tillfälle att träffa honom.

Också prinsessan Madeleine berättar nu om sin blivande make, och om hur de båda fann varandra bland sina vänner.

– Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände, säger hon.

Annons
X

Chris O'Neill, 38, jobbar i finansbranschen sedan mitten av 90-talet. I dag är han delägare och ”Head of Research” vid Noster Capital, ett finansföretag med kontor i London och New York. Hovet framhåller också att han tidigare jobbade vid NM Rothchild & Sons och Steinberg Asset management.

I svensk press dök Chris O'Neill upp för drygt ett och ett halvt år sedan. Det var i januari 2011 som en spansk turist hade fångat det nyförälskade paret på bild på den romantiska restaurangen The Boathouse mitt i Central Park, ett stenkast från det kvarter där båda bor. De hade då varit ett par under en tid.

– Nu blir han en del av kungafamiljen, men om han även blir en del av kungahuset är ju inte klart. Titeln återstår att se, den meddelas enligt riksmarskalken först i samband med bröllopet, konstaterar Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Chris O'Neill har den skolning som förmögna familjer gärna ger sina barn. Han gick internatskola i Schweiz, Institut auf dem Rosenberg in St. Gallen, sedan tog han en fil.kand. i internationella relationer vid Boston University. Han har också en master i Business Administration från Columbia Business School, som förövrigt ligger nära bostaden på Upper East side. Han beskrivs också som idrottsintresserad – av slalom, tennis och golf och Chelsea Football Club.

  LÄS MER:
  Christopher O´Neills officiella CV (PDF)

  Tidigare i oktober besökte kungaparet det nyförlovade paret. Det var en avstickare efter ett officiellt besök i USA.

  O'Neill berättar nu att han talade med prinsessans föräldrarna om att få gifta sig med Madeleine.

  – Kungen och drottningen blev glada, och lite rörda, tror jag, säger han.

  Det är en mycket europeisk newyorkare som nu hamnar i det mediala strålkastarljuset. Chris O'Neill växte upp i London och gick på internatskola i Schweiz.

  – Hans mamma är österrikiska, så hans bakgrund är helt enligt svensk kungatradition, konstaterar Tarras-Wahlberg.

  Chris O'Neill har i dag dubbelt medborgarskap som både britt och amerikan. Han föddes 27 juni 1974 i London, där han också växte upp med sina föräldrar. Hans far Paul O'Neill hade flyttat från New York till London på 1960-talet då den amerikanska investmentbanken Oppenheimer & Co skulle öppna europeiskt huvudkontor. Hans far gick bort för åtta år sedan, men hans mamma, Eva Maria O'Neill, lever. Precis som prinsessan Madeleine och drottning Silvia, är mamman engagerad i välgörenhet – särskilt för bevarandet av världsarvsstaden Salzburg i Österrike. Chris O'Neill har också fem halvsystrar – Tatjana, Natascha, Stephanie, Annalisa och Karen.

  LÄS MER:
  ”Det var mycket romantiskt.”

  För svenska folket blev Chris O'Neill ett tydligare ansikte när han deltog som gäst vid sidan av prinsessan Madeleine vid det dopet av lilla Estelle i Storkyrkan i maj i år.

  Utan tvekan blir Chris O'Neill nu mest känd för sin blivande fru. Enligt hovet finns inga planer på att Madeleines trolovade ska bli svensk medborgare. Båda kommer att bo kvar i New York. Men båda ska delta i representationen för Sverige.

  – Han står vid Madeleines sida när hon representerar Sverige, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, som dock inte tror att det mediala trycket mot Chris O'Neill kan bli lika hårt som mot prins Daniel.

  – Det beror förstås på vad media gör detta till, men prinsessan Madeleine har inte lika många plikter som sin storasyster. Man kan också leva mer anonymt i New York än i Sverige.

  LÄS MER:
  Bildspel: Madeleine - från födsel till förlovning.

  Chris O'Neill säger att han hade funderat ett tag på att fria och väntade på det rätta tillfället.

  – Men jag visste att det var med Madeleine jag ville gifta mig.

  Enligt hovet säger prinsessan Madeleine att det var en dag i början av oktober och ”mycket romantiskt och fint genomtänkt”.

  Tills vidare håller prinsessan och hennes fästman själva i planeringen kring bröllopet som kommer att hållas i Sverige, troligen till sommaren.

  LÄS MER:
  Christopher O´Neills officiella CV (PDF)

  Quizar om kungahuset

  Vad kan du om kungafamiljen? quiz.svd.se Vad kan du om karolinerkungarna? quiz.svd.se Vad kan du om kungliga bröllop? quiz.svd.se Madeleine – från födsel till förlovning svd.se Vad kan du om kungliga bröllop? quiz.svd.se Vad kan du om kungafamiljen? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X