Annons

Synnöve Clason:Vem är betjänt av hierarkin på webben?

Butlern var länken mellan herrskap och tjänstefolk och hade som främsta uppgift att ständigt vara uppdaterad och stand by. En ny mediestudie jämför med kommunikationen på webben och försöker reda ut vem som egentligen är client och vem som är server.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den som följt tv-serier som ”Herrskap och tjänstefolk” och ”Downton Abbey” eller sett filmer som ”Gosford Park” och ”Återstoden av dagen” kan inte ha undgått att notera arkitekturen i dessa slott, country och town houses för den engelska aristokratin. Lika mycket som för representation och komfort byggdes de som arbetsplatser för personalen, osynliga för herrskap och gäster men högst påtagliga för alla dem som skötte ruljansen och endast fick visa sig i salongerna om deras plats i hierarkin tillät det. Vi blickar in i trånga korridorer, ser tjänare springa upp för smala trappor och passera rader av dörrar på väg till sina sovplatser på vinden.

Mellan dessa två världar på tvären och höjden, mellan upstairs och downstairs, pompösa hallar och enkla pigrum, mellan herrskap och tjänstefolk, regerar butlern, denne go-between som behärskar sin stab oemotsagd och ibland även sin herre. Ty han vet bäst. Han är det stora hushållets hjärna liksom köket är dess hjärta där alla vägar korsas, också skvallrets. Endast han får öppna och stänga alla dörrar, endast han får ha sina privata gemak på nedre botten, i omedelbar närhet till köksregionen. Denne betrodde överste ceremonimästare, han må heta mr Hudson eller mr Carson och spelas av stjärnor som Anthony Hopkins eller Jim Carter, är alltid klädd i oklanderlig frack.

Annons
Annons
Annons